Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2019 17:01

  Bloomberg: Η ξενοφοβική ρητορική των δεξιών λαϊκιστών είναι επικίνδυνη και αυτοαναιρούμενη

  Bloomberg: Η ξενοφοβική ρητορική των δεξιών λαϊκιστών είναι επικίνδυνη και αυτοαναιρούμενη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την αφομοίωση των μεταναστών στις χώρες φιλοξενίας τους, μέσω της αύξησης των δαπανών για την ενσωμάτωση και την εκμάθηση της γλώσσας", γράφει το πρακτορείο Bloomberg σε κύριο άρθρο και καλεί την ΕΕ να επενδύσει σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για την σύναψη συμφωνιών με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την επιστροφή και προστασία αιτούντων ασύλου που οι υποθέσεις τους απορρίπτονται.

  "Η ξενοφοβική ρητορική των δεξιών λαϊκιστών είναι επικίνδυνη και αυτοαναιρούμενη, έχει ωστόσο αγγίξει τις αγωνίες της κοινής γνώμης για την ταχύτητα των κοινωνικών αλλαγών. Οι υπέρμαχοι του ευρωπαϊκού εγχειρήματος πρέπει να συντονιστούν για να οργανωθεί και να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα η αντίδραση στην παράνομη μετανάστευση και παράλληλα να επινοηθούν νέοι τρόποι για να συνεισφέρουν οι μετανάστες στο μέλλον της Ευρώπης" γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει:

  Τα καλά νέα είναι ότι πέρυσι 150.000 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη, αριθμός μειωμένος κατά 92% σε σύγκριση με το 2015. Την ίδια χρονιά ζήτησαν άσυλο 646.000 άνθρωποι, λιγότεροι από τους μισούς προ τριετίας. Με αριθμητικούς όρους, η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη έχει τελειώσει. Πολιτικά όμως το ζήτημα εξακολουθεί να διχάζει όσο πριν. Ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι λαϊκιστές επιδιώκουν να αποδείξουν ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πολιορκούνται και να εμποδίσουν τις προσπάθειες να εκπονηθεί μια πολιτική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τον έλεγχο του προβλήματος.

  Σε μια εποχή που η συρρίκνωση του πληθυσμού απειλεί την ανάπτυξη της Ευρώπης, η αντιμεταναστευτική ατζέντα της ακροδεξιάς είναι τόσο οικονομικά καταστροφική, όσο είναι και κυνική. Προκειμένου να ηττηθεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν τις απότομες εξάρσεις της μετανάστευσης, όπως εκείνης που παρέλυσε την Ευρώπη το 2015 και να πείσουν ότι η υποδοχή των ανθρώπων που καταφθάνουν μπορεί να γίνει με οργανωμένο τρόπο.

  Αυτό σημαίνει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης και κοινής στρατηγικής για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος ασύλου και την δημιουργία νέων δρόμων για τη νόμιμη μετανάστευση. Όσον αφορά την προστασία των συνόρων, η πρόοδος είναι οριακή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση του προϋπολογισμού του Frontex στα 11,3 δισ. ευρώ για την εξαετία που αρχίζει το 2021, από 320 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Μολονότι αυτό είναι ελπιδοφόρο, ο Frontex χρειάζεται περισσότερες αρμοδιότητες και υποστήριξη από τις χώρες-μέλη. Η Κομισιόν θέλει αύξηση του προσωπικού στα 10.000 άτομα μέχρι το 2020, πρέπει όμως να πείσει τις εθνικές κυβερνήσεις να διαθέσουν προσωπικό και να αποδεχθούν κοινά πρότυπα κατάρτισης. Οι αξιωματικοί της Frontex θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκτελούν ορισμένα καθήκοντα παράλληλα με τις εθνικές αρχές, όπως περιπολίες στα συνοριακά περάσματα και ο έλεγχος ταυτοτήτων των μεταναστών. Μη διαθέτοντας την κατάλληλη συνοριοφυλακή, η ΕΕ είναι ευάλωτη σε μια μελλοντική κρίση. Επίσης οι ευρωπαϊκοί κανόνες ασύλου πρέπει να γίνουν ορθολογικότεροι μέσω ενός κοινού, πανευρωπαϊκού συστήματος κατανομής των αιτούντων ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη, παρά να χρειάζεται να γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων στα κράτη της πρώτης άφιξης.

  Αυτό θα διασφαλίσει ότι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δεν θα σηκώνουν δυσανάλογο βάρος για την στέγαση και την εξέταση των αιτούντων ασύλου. Σε περίπτωση που λαϊκιστικές κυβερνήσεις, όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αρνηθούν να αναλάβουν το μερίδιό τους, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρά χωρίς αυτές. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει υπονοήσει ότι θα ανακληθεί η συμμετοχή των δύο αυτών χωρών από την Συνθήκη του Σένγκεν, εφόσον αρνηθούν να υποδεχθούν αιτούντες ασύλου. Μολονότι ένα τέτοιο ακραίο μέτρο είναι μάλλον απίθανο να εφαρμοστεί, η ΕΕ δεν πρέπει να διστάσει να επιβάλει στους λαϊκιστές να πληρώσουν για την αδιαλλαξία τους.

  Ένα παράδειγμα είναι τα διαρθρωτικά κονδύλια να χορηγούνται υπό τον όρο της συμμόρφωσης με τους κοινούς κανόνες ασύλου. Απέναντι στην καταστροφολογία για τους μετανάστες, οι μετριοπαθείς φωνές οφείλουν να αναδείξουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ευρώπης από την έλευση ξένων εργαζομένων. Πρέπει να εξορθολογιστεί η διαδικασία για την απόκτηση άδειας εργασίας για άτομα υψηλής κατάρτισης που επιτρέπει την απασχόληση σε όλες τις χώρες-μέλη πλην Βρετανίας, Δανίας και Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες πρέπει να προσφέρουν χρηματοδότηση σε συνέργειες μεταξύ μεμονωμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με χώρες εκτός Ευρώπης για την πιστοποίηση εργαζομένων που μπορούν να καλύψουν κρίσιμες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Προκειμένου να πειστούν οι ψηφοφόροι για τα οφέλη της πολυμέρειας, οι φιλελεύθεροι θα πρέπει να παραδεχθούν πως έχει και όρια, τονίζει το Bloomberg.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ