Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 15:30

  ΗΠΑ: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

  ΗΠΑ: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν σταθερή άνοδο τον Απρίλιο, κυρίως λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και του κόστους ενοικίων.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Απρίλιο μετά από το 0,4% του Μαρτίου. Ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,1$%, όπως και τον Μάρτιο.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι τιμές καταναλωτή να διαμορφωθούν στο 0,4% και οι δομικές τιμές στο 0,2%.

  Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2%, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο, ενώ οι δομικές τιμές διαμορφώθηκαν στο 2,1%.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τις τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση να διαμορφωθούν στο 2,1%, όπως και οι δομικές τιμές.

  Τα σημερινά στοιχεία περιλαμβάνουν επίσης και την αύξηση του δείκτη των τιμών ενέργειας κατά 2,9% τον Απρίλιο έναντι του προηγουμένου μήνα.

  Το ισχυρότερο δολάριο αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές των τροφίμων. Τα υψηλότερα επιτόκια και η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ έναντι των άλλων αναπτυγμένων οικονομιών, έχουν οδηγήσει το δολάριο υψηλότερα.

  Στο μεταξύ η αύξηση των μισθών μετριάστηκε τον Απρίλιο. Τα στοιχεία σήμερα έδειξαν ότι οι πιέσεις στους μισθούς ήταν χαμηλές παρά τη χαμηλή ανεργία, καθώς αυξήθηκε τα κόστος βενζίνης και άλλων.

  Προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό, η μέση ωριαία αμοιβή υποχώρησε 0,1% σε προσαρμοσμένη βάση τον Απρίλιο, και διαμορφώθηκε υψηλότερα 1,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018.

  Επίσης, ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, σημείωσε άνοδο 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος το Μάιο, χαμηλότερα από τον στόχο της Fed για 2%.

  Εάν αφαιρεθεί το κόστος των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6%.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ