Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαϊ-2019 16:22

  Ιταλικό "στοπ" στον ελληνοϊταλικό αγωγό Poseidon

  Ιταλικό "στοπ" στον ελληνοϊταλικό αγωγό Poseidon
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρώμη δεν θα επιτρέψει στον αγωγό φυσικού αερίου Poseidon που αναπτύσσεται από την ιταλική Edison και την ελληνική ΔΕΠΑ, να φτάσει στη νότια Ιταλία όπως σχεδιαζόταν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός. 

  Όπως αναφέρει το Reuters, ο αγωγός Poseidon, που έχει λάβει άδεια για να φτάσει από την Ελλάδα στην ιταλική πόλη Οτράντο, αποτελεί εν δυνάμει το τελικό τμήμα του αγωγού EastMed ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία. 

  "Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου στην παρούσα φάση για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του Poseidon, όπως σχεδιαζόταν αρχικά", δήλωσε χθες ο Τζουζέπε Κόντε. 

  Όπως υπενθυμίζει το Reuters, πριν δύο χρόνια η ΔΕΠΑ και η Edison υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με την ρωσική Gasprom για την από κοινού προσπάθεια δημιουργίας μίας νότιας διαδρομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Στο μεταξύ ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου που να μην περιλαμβάνουν τη Ρωσία. 

  Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο αγωγός EastMed, που θα ενώνει την Αν. Μεσόγειο με την Ευρώπη, θα μπορούσε να συνδεθεί με τον υπό κατασκευή αγωγό TAP ο οποίος θα μεταφέρει αζερικό αέριο στη νότια Ιταλία. 

  Όπως σημειώνει το Reuters, ο αγωγός TAP θεωρείται από πολλούς ως ένας τρόπος για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο. 

  "Μία σύνδεση με την Ιταλία θα μπορούσε να έχει αναπτυξιακές προοπτικές" συμπλήρωσε ο Κόντε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ