Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Μαϊ-2019 10:25

  ΗΠΑ: Ο Μαρκ Μόργκαν αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Υπηρεσίας Μεταναστών και Τελωνείων

  ΗΠΑ: Ο Μαρκ Μόργκαν αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Υπηρεσίας Μεταναστών και Τελωνείων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Μαρκ Μόργκαν που είχε ηγετική θέση στην Υπηρεσία Συνοριακής Ασφάλειας των ΗΠΑ, την περίοδο της προεδρίας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα αναλάβει την διεύθυνση της Υπηρεσίας Μεταναστών και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE).

  H διεύθυνση της υπηρεσίας αυτής, έχει ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης στη νότια συνοριακή γραμμή μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, αλλά και στην ενίσχυση του πλαισίου εφαρμογής των μέτρων ασφάλειας.

  Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μόργκαν ως "έναν πραγματικό πιστό [στις αμερικανικές αξίες] κι έναν Αμερικανό πατριώτη,” προχωρώντας στην σχετική ανακοίνωση που έγινε μέσω Twitter.

  "Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σε όσους πιστεύουν σε μία δυναμική, δίκαιη και ουσιαστική Πολιτική Μετανάστευσης, ότι ο Μαρκ Μόργκαν θα εισέλθει στην κυβέρνηση Τραμπ ως ο επικεφαλής των σκληρά εργαζόμενων αντρών και γυναικών της ICE. Ο Μαρκ είναι ένας πραγματικός πιστός κι ένας Αμερικανός πατριώτης. Θα κάνει μία θαυμάσια δουλειά!” Έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

  Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ απομάκρυνε τον υπηρεσιακό διευθυντή της αναφερόμενης υπηρεσίας Ρον Βιτιέλο, καθώς αποφάσισε να ακολουθήσει "μία πιο σκληρή κατεύθυνση” στα ζητήματα της μετανάστευσης.

  Ο Μόργκαν από την πλευρά του, υποστήριξε δημόσια την κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας στη νότια συνοριακή γραμμή, που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ.

  Από την άλλη μεριά, ο ίδιος ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό προόδου που σημειώνει το Κογκρέσο στα ζητήματα που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση, αλλά και την ασφάλεια των συνόρων.

  Ο Μόργκαν είναι πρώην πράκτορας του FBI και ηγήθηκε της συνοριακής ασφάλειας, κατά τους τελευταίους μήνες άσκησης της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

  Ο διορισμός του από τον πρόεδρο Τραμπ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη σε μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης της ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security -DHS).

  Όταν ο Μόργκαν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Οκτώβριο του 2016, έγινε ο πρώτος διευθυντής της Υπηρεσίας Συνοριακής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που άσκησε διευθυντικά καθήκοντα, παρά το γεγονός ότι δεν προέρχονταν από την ίδια υπηρεσία.

  Η ICE έχει ιστορία δράσης 92 ετών. Ο Μόργκαν υπηρέτησε για δύο δεκαετίες στο FBI κι έχει την φήμη μεταρρυθμιστή, ενώ αναμένεται να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς εντός της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων.

  Από την άλλη μεριά, κατά την διάρκεια της σύντομης προηγούμενης διευθυντικής του θητείας, ήρθε σε σύγκρουση με μία από τις επαγγελματικές ενώσεις των συνοριοφυλάκων.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μόργκαν δήλωσε στον Λου Ντομπς του Fox Business ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν του είχε τηλεφωνήσει για να αναλάβει την διεύθυνση της ICE, προσθέτοντας ότι "αν του το ζητούσε θα το έκανε με λαχτάρα.”

  Τον Απρίλιο, η πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν παραιτήθηκε ξαφνικά κι αντικαταστάθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κέβιν ΜακΑλίναν.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το απόγευμα της προγούμενης Δευτέρας, τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στον τομέα της μετανάστευσης να λάβουν μέτρα προκειμένου να επιταχυνθούν, αλλά και να γίνουν πιο δύσκολες οι διαδικασίες για όσους ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ.

  Ο ίδιος διέταξε την εφαρμογή κανονισμών, προκειμένου να απαγορεύεται στους αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, η έκδοση άδειας εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ προβλέπεται η επιβολή ειδικού οικονομικού τέλους για την κατάθεση της αίτησης χορήγησης ασύλου.

  Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αλλά και η περιορισμένη πρόσβαση σε άλλες μορφές χορήγησης βοήθειας, για τους αιτούντες άσυλο.

  Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν σε ένα υπόμνημα και μορφοποιούν την πιο πρόσφατη αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ στον αυξημένο αριθμό μεταναστών που καταγράφεται στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό, ενώ χαρακτηρίζονται ως η κλιμάκωση της προσέγγισης του προέδρου Τραμπ στην σκληροπυρηνική ατζέντα που ακολουθεί για το μεταναστευτικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

  Από την άλλη μεριά, η εφαρμογή τους δεν είναι άμεση.

  Ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τις γραμματείες στα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης "να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα” για την επίτευξη των στόχων περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης, μέσα σε χρονικό διάστημα 90 ημέρων.

  Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν δεδομένο, ότι όταν τα παραπάνω μέτρα τεθούν σε εφαρμογή θα προκαλέσουν την αμφισβήτηση του πλαισίου εφαρμογής τους, στις δικαστικές αίθουσες.

  Η κυβέρνηση Τραμπ έχει πειραματιστεί με την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών προκειμένου να αποθαρρύνει την άφιξη στις ΗΠΑ, οικογενειών μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, αλλά και των παιδιών τους, στην συνοριακή γραμμή με το Μεξικό.

  Ωστόσο, η εφαρμογή των πολιτικών αυτών δεν έχει επιφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα.

  Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια στις ΗΠΑ έχουν θέσει στο περιθώριο αρκετές από τις πρωτοβουλίες αυτές.

  Μεταξύ αυτών και την προσπάθεια που έγινε στα τέλη του 2018 να εμποδιστούν οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα σε αμερικανικό έδαφος, από το δικαίωμα να αιτούνται την χορήγηση ασύλου.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων