Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Μαϊ-2019 21:00

  ΗΠΑ: Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed (upd)

  ΗΠΑ: Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:30

  Τα στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι έχει σημειωθεί κάποια επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα στο α΄ τρίμηνο.

  Σε ανακοίνωση της Federal Reserve μετά από τη διήμερη συνεδρίασή της, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εστίασαν περισσότερο στην υποκείμενη επιβράδυνση των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

  Τα στελέχη της fed τόνισαν ακόμη πως ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%, σε μια ενδεχομένως προβληματική εξέλιξη εάν επιμείνει.

  Επίσης, σημείωσαν ότι αισθάνονται άνετα με το να διατηρήσουν την στάση αναμονής, και δεν προχώρησαν σε αλλαγές στην προηγούμενη δέσμευσή τους να είναι υπομονετικοί όσο αποφασίζουν ποιες μελλοντικές προσαρμογές μπορεί να απαιτηθούν στους επόμενους μήνες.

  Και τα δέκα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ψήφισαν να διατηρηθεί το επιτόκιο σταθερό μεταξύ 2,25%-2,5%.

  Ψήφισαν επίσης ομόφωνα να μειώσουν ένα ξεχωριστό επιτόκιο που καταβάλλεται στις τραπεζικές καταθέσεις, γνωστές ως αποθεματικά, που κρατούνται στη Fed. Μείωσαν αυτό το επιτόκιο για τα πλεονάζαντα αποθέματα στο 2,35% από το 2,4%.

  Η αλλαγή αυτή δεν αναμένεται να είναι οικονομικά σημαντική και αντίθετα, αντικατοπτρίζει μία τεχνική προσπάθεια για να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι πολιτικές της Fed στις overnight αγορές χρήματος.

  Ενώ η πολιτική παραμένει ως έχει επί του παρόντος, η μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονες συζητήσεις εάν επιμείνει.

  Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Μάρτιο σε σχέση με το περασμένο έτος, από το 1,8% τον Ιανουάριο και το 2% τον Δεκέμβριο.

  Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό είναι συμμετρικός, που σημαίνει πως αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται ήπια πάνω και κάτω, σε διαφορετικές περιόδους.

  Επιδιώκουν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε αυτό το επίπεδο, επειδή θεωρούν ότι είναι συμβατός με μια υγιής οικονομία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ