Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Απρ-2019 15:24

  Ένας στους δύο Αυστριακούς προτίθεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές

  Ένας στους δύο Αυστριακούς προτίθεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ποσοστό των Αυστριακών ψηφοφόρων που προτίθεται να προσέλθει στις κάλπες ανέρχεται σε 48%, ενώ μόλις 21% είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται στη "σωστή κατεύθυνση", σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της αυστριακής εφημερίδας Der Standrad.

  Σε ανάλογη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαίου 2014, το ποσοστό των ψηφοφόρων που δήλωναν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν ανερχόταν στο 47 %, το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν τελικά στο 45,4 %.

  Στην τωρινή δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης -- Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και ΝΕΟΣ -- εμφανίζονται ότι θα προσέλθουν στις κάλπες πιο αποφασισμένοι από τους ψηφοφόρους των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, του συντηρητικού Λαϊκού και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

  Από τους ψηφοφόρους των Ελευθέρων, οι περισσότεροι, συγκεκριμένα οι οκτώ στους δέκα, θεωρούν πως η ΕΕ εξελίσσεται στην λανθασμένη κατεύθυνση και μόνον ένας στους δέκα βλέπει μία θετική εξέλιξή της.

  Το αντίθετο διαπιστώνεται μεταξύ των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό στη δημοσκόπηση, το 33 %, εκείνων που είναι της γνώμης ότι η ΕΕ εξελίσσεται στη σωστή κατεύθυνση.

  Συνολικά, η θετική εκτίμηση ως προς την εξέλιξη της ΕΕ παρουσιάζει μείωση στην τωρινή δημοσκόπηση σε σχέση με την προηγούμενη, από το 26 % στο 21 %, ενώ αυξημένη είναι η αρνητική εκτίμηση, δηλαδή ότι η ΕΕ εξελίσσεται στην λανθασμένη κατεύθυνση, από το 54% στο 61%.

  Στην ίδια δημοσκόπηση της Der Standard, και ως προς την πρόθεση ψήφου ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, το Λαϊκό Κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 30 %, κατά τρεις μονάδες βελτιωμένο σε σχέση με το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του 2014, και ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι Σοσιαλδημοκράτες με μία αύξηση στο 28 % (24 % το 2014).

  Τρίτο εμφανίζεται το Κόμμα των Ελευθέρων με 20 % , ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα τους πριν από πέντε χρόνια, ενώ ακολουθούν, ελαφρά βελτιωμένο το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ με 9 % και οι Πράσινοι με 8%, ποσοστό κατά έξι μονάδες μειωμένο σε σχέση με το 2014.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ