Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Απρ-2019 13:59

  Βουλγαρία: Το 65% των πολιτών "βλέπει" θετικά την παραοικονομία

  Βουλγαρία: Το 65% των πολιτών "βλέπει" θετικά την παραοικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 65,2% των Βούλγαρων πολιτών πιστεύει ότι η σκιώδης οικονομία (παραοικονομία) είναι ο γρηγορότερος τρόπος να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, ενώ μόνο το 36% τονίζει πως πρόκειται για σοβαρό ηθικό έγκλημα. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σκιώδη οικονομία ως παραβίαση της νομοθεσίας και των κανόνων της κοινωνίας, που παρουσίασαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μελέτης των Κοινωνιών και Γνώσης με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS).

  Από την ίδια έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 1000 ατόμων, ηλικίας άνω των 15 ετών σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, τόσο πιο πιθανό είναι να τηρούν το νόμο. Τα άτομα με κατώτερο επίπεδο εκπαίδευσης τείνουν να έχουν την τάση να παραβιάζουν το νόμο, δήλωσε η καθηγήτρια Εμιλία Τσενγκέλοβα.

  Το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι νόμοι πρέπει να τηρούνται από όλους και το 31,9% θεωρεί ότι η νομοθεσία είναι αρκετά ικανοποιητική και εφαρμόζεται δίχως διακρίσεις σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Το 56,9% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν θα παραβίαζε τους νόμους, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο τους παρείχε οικονομικό όφελος.

  Σύμφωνα με την κα Τσενγκέλοβα, η πιο διαδεδομένη πρακτική σκιώδους οικονομία στη Βουλγαρία είναι όταν ένας εργαζόμενος έχει σύμβαση εργασίας αλλά συμφωνεί να λαμβάνει χαμηλότερο μισθό και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση, με αντάλλαγμα την καταβολή μη φορολογητέου ποσού, σε μετρητά. Περίπου το 30% με 40% των εργοδοτών στη Βουλγαρία 'καταφεύγουν' σε τέτοιες πρακτικές, σημείωσε η κα Τσενγκέλοβα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων