Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 19:56

  Fitch: Προκλήσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών

  Fitch: Προκλήσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα αποτελέσματα του εποπτικού ελέγχου και της διαδικασίας αξιολόγησης (SREP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2018 ενδεχομένως να οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης κινδύνου, αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση της για τον κλάδο.

  Ο οίκος εκτιμά ότι περαιτέρω δαπάνες στη διαχείριση του κινδύνου θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών εν μέσω των χαμηλών επιτοκίων, της υποτονικής αύξησης του δανεισμού και του υψηλού ανταγωνισμού.

  Την ίδια στιγμή, η συνεχής πίεση στην κερδοφορία θα μπορούσε να διακόψει τη βελτίωση στην ευρύτερη πιστωτική ισχύ του τραπεζικού τομέα και να περιορίσει την ανοδική δυναμική στην αξιολόγηση τους, προειδοποιεί.

  Αναφέρει πάντως ότι το ενισχυμένο πλαίσιο για τη διαχείριση του κινδύνου αναμένεται τελικά να είναι credit positive.

  Η διαδικασία του SREP αποκάλυψε πως η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κίνδυνοι στα κεφάλαια των τραπεζών έχουν οριακά αυξηθεί. Αυτό φαίνεται να πηγαίνει αντίθετα στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και ενδεχομένως να συνδέεται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συγκεκριμένους κινδύνους στην κάθε τράπεζα. Παράλληλα, η αξιολόγηση για τη διαχείριση των κινδύνων στη ρευστότητα και τη χρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητη σε γενικές γραμμές.

  Ο οίκος αναφέρει παράλληλα ότι η κερδοφορία είναι η πιο διαδεδομένη ποσοτική αδυναμία για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η σταθμισμένη μέση απόδοση κεφαλαίου των τραπεζών παραμένει στο 6,5% για σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Η πίεση στα έσοδα από τόκους παραμένει μια δυσκολία, ωστόσο οι προσδοκίες των τραπεζών έχουν βελτιωθεί ελαφρώς. Μόνο το 19% των τραπεζών στην έρευνα της ΕΚΤ τον Απρίλιο για τον δανεισμού ανέφεραν ότι περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση του περιθωρίου το επόμενο εξάμηνο.

  Σημειώνει τέλος ότι οι τράπεζες που εμφανίζουν θετικές επιδόσεις εν μέσω των χαμηλών επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο είναι σε γενικές γραμμές εκείνες που έχουν ωφεληθεί από τη συγκέντρωση και την πειθαρχία ως προς τις τιμές στις αγορές τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων