Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Απρ-2019 17:42

  Τι γίνεται τώρα με τον Ασάνζ των WikiLeaks

  Τι γίνεται τώρα με τον Ασάνζ των WikiLeaks
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο άνθρωπος που επί χρόνια δημοσίευε, μέσω των WiliLeaks, απόρρητα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ - και όχι μόνο - και που θεωρείται από την Ουάσινγκτον ότι έκανε χρήση και των στοιχείων που υπέκλεψαν Ρώσοι χάκερ κατά την προεκλογική περίοδο του 2016, βρίσκεται στα χέρια των αρχών της Βρετανίας, ιστορικού συμμάχου των Αμερικανών. Και όλα αυτά ενώ εκκρεμεί αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

  Το ερώτημα πλέον είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

  Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει έναν ορισμένο χρόνο φυλάκισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς, μετά τη σύλληψή του εκεί το 2012 προκειμένου να εκδοθεί στη Σουηδία και αφού είχε καταβάλει εγγύηση, κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ (Ισημερινού), όπου παρέμεινε για επτά ολόκληρα χρόνια, απολαμβάνοντας καθεστώς ασυλίας. Η Σουηδία στο μεταξύ έχει αποσύρει τις κατηγορίες, που αφορούσαν φερόμενη ως σεξουαλική επίθεση και βιασμό, ωστόσο η Βρετανία τού προσάπτει νομικά την παραβίαση των όρων αποφυλάκισης του προ επταετίας.

  Πιο σημαντικό ζήτημα, ωστόσο, θα ήταν μια πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ. Το 2018 είχε γίνει γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον πρόεδρο Τραμπ, του έχει απαγγείλει μία κατηγορία η οποία είναι απόρρητη και δεν έχει γίνει γνωστή. Επί προεδρίας Ομπάμα, η κυβέρνηση είχε αποφύγει να του ασκήσει δίωξη, επικαλούμενη ανησυχίες για την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος και ζητήματα ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, δεδομένου ότι το WikiLeaks δηλώνει δημοσιογραφικός οργανισμός.

  Ο ίδιος ο Ασάνζ έχει πει ότι πιστεύει πως οι Βρετανοί θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, ενώ ο δικηγόρος ότι η σύλληψή του έγινε στη βάση αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η Washington Post, οι ΗΠΑ έχουν ήδη έτοιμα τα νομικά έγγραφα για το αίτημα έκδοσης. 

  Ο δε πρόεδρος του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο ανέφερε, στη δήλωσή του σχετικά με την άρση της διπλωματικής ασυλίας προς τον Ασάνζ, ανέφερε ότι έχει λάβει εγγυήσεις ότι ο τελευταίος δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

  Δεδομένου ότι οι κατηγορίες στις ΗΠΑ δεν έχουν γίνει γνωστές, είναι άγνωστο εάν η χώρα εμπίπτει στη συγκεκριμένη πρόνοια της συμφωνίας Βρετανίας - Εκουαδόρ.

  Τα πιθανά αδικήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη δημοσιοποίηση εγγράφων για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ και του περιεχομένου των email του Δημοκρατικού Κόμματος είναι εκείνα της υπεξαίρεσης κρατικών εγγράφων, της συνωμοσίας, ακόμη και της παραβίασης του Νόμου περί Κατασκοπείας.

  Μολονότι ο Τραμπ έχει κρατήσει πολύ ήπια στάση έναντι της ρωσικής ανάμιξης στα εσωτερικά των ΗΠΑ, φθάνοντας να δηλώσει ότι πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του, Τζεφ Σέσιονς είχε προχωρήσει σε μια σημαντική προσπάθεια να μειώσει τις διαρροές κυβερνητικών εγγράφων, ενώ ο πρώην επικεφαλής της CIA (νυν υπουργός Εξωτερικών) Μάικ Πομπέο είχε στοχοποιήσει τα WikiLeaks, ως "μη κρατική υπηρεσία πληροφοριών που πολλές φορές χρησιμοποιείται από κρατικούς παράγοντες, όπως η Ρωσία".

  Ο Ασάνζ ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι η προσπάθεια των βρετανικών αρχών να τον συλλάβουν έχει ως μόνο στόχο την έκδοσή του στις ΗΠΑ και έχει καλέσει το ΗΒ να "αντισταθεί" σε μια τέτοια προοπτική.

  Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υποβάλουν σχετικό αίτημα, ο Ασάνζ θα το προσβάλει στα βρετανικά δικαστήρια.

  Το σύστημα εκδόσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΗΒ ρυθμίζεται από διμερή συνθήκη του 2003. Με βάση το περιεχόμενό της, εκδίδονται όσοι έχουν διαπράξει αδίκημα που και στις δύο χώρες αντιμετωπίζεται με στέρηση ελευθερίας και ποινή μεγαλύτερη της φυλάκισης ενός έτους.

  Πώς η βρετανική αστυνομία κατάφερε να μην παραβιάσει το διεθνές δίκαιο

  Για περίπου επτά χρόνια, ο Ασάνζ καλυπτόταν από το διπλωματικό άσυλο που του παρείχε το Εκουαδόρ, καθώς και το άσυλο της πρεσβείας της χώρας αυτής στο Λονδίνο.

  Φοβόταν ότι με το που θα εγκατέλειπε το κτήριο της πρεσβείας, θα συλλαμβανόταν από τη βρετανική αστυνομία. Τελικώς, ωστόσο, η σύλληψή του δεν έγινε καν εκτός, αλλά εντός του κτηρίου της πρεσβείας.

  Οι εικόνες του Ασάνζ με γκρίζα γενειάδα και χλωμό πρόσωπο, μετά από χρόνια παραμονής σε κλειστό χώρο, να οδηγείται με τη βία σε αστυνομικό βαν έκαναν τον γύρο του κόσμου.

  Πώς όμως οι Βρετανοί αστυνομικοί εισήλθαν σε ένα κτήριο που βρίσκεται υπό τον διπλωματικό, στην ουσία τον κρατικό έλεγχο του Εκουαδόρ; Απλούστατα, η κυβέρνηση της χώρας τούς το επέτρεψε.

  Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι υποστηρικτές του Ασάνζ έκαναν λόγο για παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης, η οποία ορίζει την αντιμετώπιση διπλωματών και πρεσβειών στο έδαφος τρίτων χωρών.

  Πολλοί θεωρούν λαθεμένα ότι το έδαφος των πρεσβειών είναι κυρίαρχο έδαφος της χώρας που διατηρεί τη διπλωματική αποστολή, η οποία είναι απαραβίαστη από τις αρχές της χώρας στην οποία φιλοξενείται. Ωστόσο, η Συνθήκη της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961ορίζει ακριβώς πώς αλληλεπιδρούν οι πρεσβείες και τα προξενεία με τις χώρες στις οποίες βρίσκονται.

  Πράγματι, οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να εισέλθουν σε χώρο πρεσβείας απλώς επειδή το επιθυμούν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τουρκικές αρχές δεν εισήλθαν αμέσως στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη μετά τη δολοφονία Κασόγκι, καθώς και ο λόγος που για επτά χρόνια οι βρετανικές αρχές δεν εισέρχονταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ για να συλλάβουν τον Ασάνζ.

  Το υπουργείο Εξωτερικών του ΗΒ ισχυριζόταν ήδη από το 2012 ότι είχε το δικαίωμα να άρει το διπλωματικό στάτους της πρεσβείας του Εκουαδόρ, με βάση νομικό πλαίσιο του 1987, μολονότι ποτέ δεν πραγματοποίησε την απειλή του.

  Το άρθρο 22 της Συνθήκης της Βιέννης επιτρέπει την είσοδο των αρχών σε κτήριο διπλωματικής αποστολής μόνο σε μία περίπτωση: όταν ο επικεφαλής της αποστολής το ζητήσει από την φιλοξενούσα χώρα.

  Τελικώς, φαίνεται ότι η μοιραία συνθήκη για τον Ασάνζ ήταν η διάρρηξη των σχέσεών του με την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, η οποία και έδωσε τελικώς την άδεια στους Βρετανούς να εισέλθουν στην πρεσβεία και να το συλλάβουν. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ρητά ότι προσκλήθηκε στον χώρο από τον πρέσβη του Ισημερινού.

  Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έκανε μάλιστα λόγο για "ανάρμοστη και επιθετική συμπεριφορά" του Ασάνζ, ο οποίος παραβίασε τους όρους με βάση τους οποίους τού είχε χορηγηθεί το άσυλο.

  Επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  Διαβάστε ακόμη:

  Ο Ασάνζ θα αγωνιστεί εναντίον του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ, δηλώνει η δικηγόρος του

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ