Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 15:34

  Ντράγκι: Υπομονή για τις λεπτομέρειες της νέας TLTRO, θα επαναξιολογήσουμε τα αρνητικά επιτόκια

  Ντράγκι: Υπομονή για τις λεπτομέρειες της νέας TLTRO, θα επαναξιολογήσουμε τα αρνητικά επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:40

  Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επανεξετάσει τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων – βασικό σημείο τριβής της ΕΚΤ με τη Γερμανία –εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

  "Θα εξετάσουμε, στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης, εάν η διατήρηση των ευνοϊκών επιπτώσεων των αρνητικών επιτοκίων στην οικονομία απαιτεί να μετριαστούν οι πιθανές παρενέργειες, εάν υπάρχουν, στην τραπεζική διαμεσολάβηση", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. 

  Ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι λεπτομέρειες των όρων για τη νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs -ΙΙI) που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο θα γίνουν γνωστές σε μία από τις επόμενες συναντήσεις.

  "Ιδιαίτερα, η τιμολόγηση των νέων πράξεων TLTRO-III θα λαμβάνει υπόψη μια συνολική αξιολόγηση των καναλιών μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής καθώς και τις περαιτέρω εξελίξεις στις οικονομικές προοπτικές", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο υπάρχει ομοφωνία στο Δ.Σ. όσον αφορά την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάλυση.

  "Ξεκινήσαμε μια διαδικασία όπου θα αναλύσουμε όλα τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία καθώς και τις προβολές των εμπειρογνωμόνων που θα έχουμε στα χέρια μας τον Ιούνιο για να αποφασίσουμε για τα δύο παραπάνω στοιχεία της πολιτικής μας", ανέφερε.

  Ερωτηθείς αν μια πιθανή εφαρμογή μέτρων για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών θα αποτελούσε ένδειξη ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν για περισσότερο καιρό ή για μία πιθανή μείωση των επιτοκίων βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι "δεν συζητάμε την εισαγωγή τέτοιων μέτρων, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε την ανάλυση μας". 

  Παράλληλα, απέρριψε και πάλι τις εκτιμήσεις ότι τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ ευθύνονται για την αδύναμη κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών. "Η κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρωζώνη είναι υψηλότερη από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δεν υπάρχουν αρνητικά επιτόκια και χαμηλότερη από τις ΗΠΑ", ανέφερε.

  Σημείωσε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να ενισχύσουν/εκσυγχρονίσουν τις δομές τους και την κερδοφορία τους.

  Χαμηλές οι πιθανότητες μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε παράλληλα ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνεχίζεται τους πρώτους μήνες του 2019 καθώς το οικονομικό κλίμα επιβαρύνεται από τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ευπάθειες σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές.

  "Τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίζουν να είναι αδύναμα, ιδίως για τον κλάδο της μεταποίησης", προειδοποίησε. "Ωστόσο, η επέκταση της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκει στήριξη στις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες, στις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στην άνοδο των μισθών καθώς και στη συνεχιζόμενη – αν και με χαμηλότερο ρυθμό – επέκταση της παγκόσμιας δραστηριότητας".

  Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι η επιβράδυνση δεν συνιστά κίνδυνο για την Ευρωζώνη καθώς οι πιθανότητας μιας ύφεσης παραμένουν χαμηλές. "Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει αναλόγως όλα τα μέσα που διαθέτει" εάν διαπιστώσει επιδείνωση των συνθηκών, πρόσθεσε.

  Δ. Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων