Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Απρ-2019 14:45

  ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια το 2019, συνεχίζει να επανεπενδύει τα ποσά από το QE

  ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια το 2019, συνεχίζει να επανεπενδύει τα ποσά από το QE
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαναλαμβάνοντας ότι περιμένει να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2019. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

  Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα

  Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

  Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30 ώρα Ελλάδας.

  Morgan Stanley: Τον Ιούνιο οι λεπτομέρειες του TLTRO

  Ο αναλυτής της Morgan Stanley για την Ευρωζώνη, Daniele Antonucci εκτιμά ότι οι ερωτήσεις προς τον Ντράγκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα εστιάσουν στον τρίτο γύρο τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο, στο guidance για τα επιτόκια και στις σκέψεις της ΕΚΤ για ένα κλιμακωτό σύστημα επιτοκίων.

  Η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του TLTRO III τον Ιούνιο, ενώ η συζήτηση για το κλιμακωτό σύστημα επιτοκίων βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, εκτιμά ο Antonucci. "Το guidance για τα επιτόκια ενδεχομένως να επεκταθεί και πάλι – χωρίς όμως να αναμένονται ανακοινώσεις στη σημερινή συνεδρίαση", αναφέρει ο ίδιος.

  Τον Μάρτιο η ΕΚΤ άλλαξε το guidance για την πορεία των επιτοκίων, αναφέροντας ότι περιμένει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2019, αντί για το τέλος του καλοκαιριού όπως ανέφερε προηγουμένως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων