Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2019 20:29

  Brexit: Η ΕΕ θα δώσει νέα αναβολή, αλλά απειλεί τη Βρετανία με ασύντακτη έξοδο την 1η Ιουνίου

  Brexit: Η ΕΕ θα δώσει νέα αναβολή, αλλά απειλεί τη Βρετανία με ασύντακτη έξοδο την 1η Ιουνίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.55

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ψηφίσει συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 22 Μαΐου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών - μελών, μία ημέρα πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη χρονική παράταση του Brexit.

  "Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019", αναφέρεται στο κείμενο.

  Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος - μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

  Σημειώνεται παράλληλα ότι η χρονική παράταση του Brexit "δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών".

  Παράταση έως και κατά 1 έτος προτείνει ο Τουσκ

  Μια "μακρά" και "ευέλικτη" παράταση του Brexit προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες για την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

  Όπως σημειώνει ο Ντ. Τουσκ, αναφορικά με το αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι για εκ νέου σύντομη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, "οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων, μας δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου". Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι πρέπει να συζητηθεί μια "εναλλακτική, μακρύτερη παράταση", μέχρι και ένα έτος, η οποία θα είναι "ευέλικτη" και επομένως το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να βγει από την ΕΕ, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία.  

  Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι θα αποφευχθούν με αυτόν τον τρόπο οι συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας του Brexit και οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής, ενώ σε περίπτωση αδιεξόδου, το Ην. Βασίλειο θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αποχώρησης.

  Επιπλέον, ως όρους για την χορήγηση παράτασης, ο Ντ. Τουσκ θέτει τη μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης, καθώς και τη δέσμευση του Ην. Βασιλείου ότι θα διατηρήσει "την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούντος κράτους μέλους".  

  Οι παραπάνω βασικές κατευθύνσεις βρίσκονται ήδη και στο προσχέδιο των αυριανών συμπερασμάτων, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο. Το εν λόγω προσχέδιο, σημειώνει την πρόταση του Ντ. Τουσκ για μακρύτερη παράταση, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αυτό αναμένεται να αποφασιστεί από τους ηγέτες στην αυριανή συνεδρίαση. Ωστόσο, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπογραμμίζεται, ότι στην περίπτωση που το Ην. Βασίλειο είναι ακόμα εντός ΕΕ στις 23 Μαΐου, θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, διαφορετικά θα αποχωρήσει την 1η Ιουνίου.

  Σύμφωνα, τέλος, με την επιστολή του Ντ. Τουσκ στους ηγέτες, η ΕΕ πρέπει να κάνει "ό,τι είναι δυνατό" προκειμένου να αποφύγει το σενάριο της μη συμφωνίας.

  "Όποια κι αν είναι η απόφαση, δεν πρέπει να επηρεαστεί από αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον υψηλότερο σεβασμό, καθώς θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι και στενοί εταίροι και καθώς θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Καμία πλευρά δεν πρέπει να αφεθεί να νιώθει ταπεινωμένη σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της δύσκολης διαδικασίας", καταλήγει ο Ντ. Τουσκ.

  Πάντως, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η δεύτερη αναβολή του Brexit μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2020, ώρες πριν την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

  Μέρκελ: Πιθανή η αναβολή του Brexit μέχρι τις αρχές του 2020

  Αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020, θεωρεί "πιθανή" η Άγγελα Μέρκελ. Αυτό μεταφέρουν βουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ότι δήλωσε η καγκελάριος, η οποία νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ μετέφερε στην συνεδρίαση και την διαβεβαίωση της κυρίας Μέι ότι η Βρετανία διατηρεί τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο παραμένει σε αυτήν. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.. 

  Όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Muenchner Merkur", η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η θέση του βρετανικού Κοινοβουλίου να μην επιτρέψει ένα "άτακτο" Brexit "πρέπει να θεωρηθεί θησαυρός, τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε", ενώ η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει ότι η ίδια η Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης νέας προθεσμίας ("flextension"). Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο., πολλοί βουλευτές εξέφρασαν επιφύλαξη για το ενδεχόμενο αναβολής του Brexit, ενώ άλλοι κατανόηση για την ανάγκη να δοθεί στην Βρετανία λίγος ακόμη χρόνος. "Πρέπει να φανούμε κάπως πιο γενναιόδωροι σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς που αφορούν τις διαδικασίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο., Γιούργκεν Χαρτ (CDU).

  Ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ (CDU) δήλωσε, σύμφωνα με την Merkur, ότι "πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουμε ένα 'σκληρό' Brexit", προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να κάνει με το Brexit "εισαγωγή κινδύνων". Στην ίδια γραμμή, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU/CSU Κάτια Λάικερτ (CDU) επισήμανε ότι ένα "σκληρό" Brexit θα κόστιζε στις εναπομείνασες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια στην Γερμανία. Το επόμενο έτος, το συνολικό αυτό κόστος θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτίμησε η ίδια.

  Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, μιλώντας στην SZ, τάχθηκε κατά μιας ενδεχόμενης μεγαλύτερης παράτασης, καθώς, όπως είπε, "κατά πάσα πιθανότητα αυτή η παράταση δεν θα συνδέεται με την υποχρέωση διενέργειας ευρωεκλογών ή νέου δημοψηφίσματος", ενώ, λόγω της εσωτερικής πίεσης που θα δεχθεί η κυρία Μέι, στο τέλος η Ε.Ε. θα βρεθεί να διαπραγματεύεται με τον Μπόρις Τζόνσον. Θα ευχόμουν οι Βρετανοί να δέχονταν πίεση να αποφασίσουν είτε ως το τέλος του μήνα είτε το αργότερο μέσα στον Μάιο, πρόσθεσε ο κ. Μπροκ.

  Από τη πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η αρχηγός Αντρέα Νάλες τάχθηκε υπέρ της συντεταγμένης αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι υπόλοιπες χώρες να παραμείνουν ενωμένες ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων. "Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να δοθεί παράταση μόνο εάν καταστεί σαφές ότι αυτή η παράταση έχει συγκεκριμένη προοπτική. Το ερώτημα είναι, τι, συγκεκριμένα, θα φέρει μια παράταση ώστε να λυθεί το πρόβλημα το οποίο σήμερα στην Μ. Βρετανία προφανώς παραμένει άλυτο", τόνισε η κυρία Νάλες.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων