Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2019 16:37

  ΔΝΤ: Υποβαθμίζει για τρίτη φορά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη

  ΔΝΤ: Υποβαθμίζει για τρίτη φορά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

  Ειδικότερα, το Ταμείο, στη νέα έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook, April 2019) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι περιμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 3,3% αυτό το έτος από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% (τον Ιανουάριο) και 3,7% (τον περασμένο Οκτώβριο). Για το 2020 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 3,6%.

  Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,3% το 2019 και 1,9% το 2020, ενώ για την Ευρωζώνη στο 1,3% και 1,5% αντίστοιχα. Η Γερμανία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 0,8% το 2019 και 1,4% το 2020, ενώ η Γαλλία 1,3% και 1,4%. Στην περιφέρεια, η Ιταλία αναμένεται να εμφανίσει αναιμική ανάπτυξη 0,1% το 2019 και 0,9% το 2020, ενώ για την Ισπανία οι προβλέψεις του Ταμείου είναι στο 2,1% και 1,9% αντίστοιχα.

  Για την Κίνα το Ταμείο τοποθετεί την ανάπτυξη στο 6,3% και 6,1% το 2019 και το 2020 καθώς η εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομία. Η ιαπωνική οικονομία παράλληλα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1% το 2019 και 0,5% το 2020.

  "Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβράδυνε σημαντικά το δεύτερο μισό του 2018, αναφέρει στην έκθεση του το Ταμείο. "Αυτό αντανακλά έναν συνδυασμό παραγόντων που έχει επηρεάσει όλες τις μεγάλες οικονομίες: στην Κίνα η ανάπτυξη υποχώρησε μετά την αναγκαία σύσφιξη του ρυθμιστικού πλαισίου στον σκιώδη τραπεζικό τομέα και την αύξηση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ. Η οικονομία της Ευρωζώνης έχασε μεγαλύτερο μέρος της ορμής της από το αναμενόμενο καθώς αποδυναμώθηκε η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Στην Ιαπωνία κάποιες φυσικές καταστροφές έπληξαν την παραγωγή. Τέλος, οι εμπορικές εντάσεις ολοένα και περισσότερο επιβαρύνουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και σε αυτό το πλαίσιο το κλίμα στις χρηματοοικονομικές αγορές επιδεινώθηκε".

  Το Ταμείο σημειώνει πάντως ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί μετά την απόφαση της Federal Reserve να δείξει πως θα ακολουθεί πιο επεκτατική νομισματική πολιτική και ενώ ενισχύεται στις αγορές η αισιοδοξία ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο.

  Κίνδυνοι στην παγκόσμια ανάπτυξη

  Το Ταμείο σημειώνει ταυτόχρονα ότι μία παγκόσμια ύφεση δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο καθώς "η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με φυσιολογικό ρυθμό",  ωστόσο προειδοποιεί για "πολλούς καθοδικούς κινδύνους".

  Ειδικότερα, σημειώνει ότι οι εντάσεις στην εμπορική πολιτική θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν και να διαχυθούν σε άλλες περιοχές (όπως η αυτοκινητοβιομηχανία), προκαλώντας μεγάλες διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Θα μπορούσε επίσης να προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη στην πορεία της ανάπτυξης σε συστημικές οικονομίες (όπως η Ευρωζώνη και η Κίνα), ενώ οι κίνδυνοι που περιβάλουν το Brexit παραμένουν αυξημένοι. Τέλος, μία επιδείνωση του κλίματος στις αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει ταχύτατα σε σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε ένα περιβάλλον υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους σε πολλές χώρες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ