Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Απρ-2019 11:12

  Βουλγαρία: Προβληματισμό στους φορείς προκαλεί το έλλειμμα εργατικού δυναμικού

  Βουλγαρία: Προβληματισμό στους φορείς προκαλεί το έλλειμμα εργατικού δυναμικού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της Βουλγαρίας αναπτύσσεται συνεχώς και, παρά την αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων και της κατανάλωσης, αντιμετωπίζει τεράστιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού, επισημαίνει η βουλγαρική ραδιοφωνία (BNR), επικαλούμενη εκθέσεις διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών.

  Το 2018 ο ρυθμός αύξησης του βουλγαρικού ΑΕΠ ανήλθε σε 3,1% και ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 3,6%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Fitch Ratings προβλέπουν ότι το 2019 η οικονομία της χώρας θα αυξηθεί κατά 3,3%. Ωστόσο, η Βουλγαρία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση έναντι άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, επειδή οι οικονομίες των χωρών αυτών αυξήθηκαν κατά 6%-7%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα του ανθρώπινου κεφαλαίου.

  Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν έλλειμμα εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς των οικονομιών τους. Όμως, η κατάσταση στη Βουλγαρία είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, τονίζει η δημόσια ραδιοφωνία.

  Η ανεργία είναι ο πρώτος καθοριστικός παράγοντας, προσθέτει και συμπληρώνει ότι, ο αριθμός των ανέργων θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλός σε μια χώρα με τεράστιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Αυτό όμως δεν ισχύει στην Βουλγαρία, αν και τα ποσοστά ανεργίας είναι περίπου 6,2%.

  "Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανήκουν στην αγορά εργασίας, επειδή δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και τις εξίσου αναγκαίες επαγγελματικές δεξιότητες. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που κανένας εργοδότης δεν επιθυμεί να προσλάβει. Πολλοί νέοι Βούλγαροι εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 18% όλων των νεαρών Βουλγάρων ηλικίας 15-29 ούτε εργάζονται, ούτε σπουδάζουν και ζουν με κοινωνικές παροχές ή υποστηρίζονται οικονομικά από τους γονείς τους" αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Οι οικονομικά ενεργοί πολίτες στη Βουλγαρία ανέρχονται σε 3,24 εκατομμύρια. Σύμφωνα με στοιχεία παραγωγικών φορέων της χώρας, η Βουλγαρία χρειάζεται επιπλέον 500.000 εργαζόμενους και οι τοπικοί εργοδότες αναζητούν ενεργά εργαζόμενους προσλαμβάνουν και άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, σημειώνει η δημόσια ραδιοφωνία.

  Σύμφωνα με όσα αναφέρει η BNR, οι επιχειρήσεις παροτρύνουν τις αρχές να διευκολύνουν την πρόσβαση αλλοδαπών στη βουλγαρική αγορά εργασίας, κυρίως στον τουριστικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

  Οι αρχές έκαναν μια τέτοια προσπάθεια το 2018, όταν χιλιάδες νέοι υπήκοοι της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας εργάζονταν στα βουλγαρικά θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, επειδή η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα στην ΕΕ και προσφέρει χαμηλούς μισθούς, γεγονός που την καθιστά πολύ ελκυστική για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους που βρίσκουν εργασία σ' αυτή. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υποστηρίζει ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν κάποιοι από αυτά τα 1,6 εκατομμύρια Βούλγαρων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό επέστρεφαν στη χώρα για να εργαστούν και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζουν δέσμη μέτρων. Όμως, οικονομικοί αναλυτές και εργατικά συνδικάτα εκτιμούν πως θα ήταν ψευδαίσθηση να θεωρηθεί ότι το έλλειμμα εργατικού δυναμικού μπορεί να ξεπεραστεί μόνο από τους Βούλγαρους που ενδεχομένως επιστρέψουν στην χώρα τους για να εργαστούν.

  Το πρόβλημα που σχετίζεται με το έλλειμμα του ανθρώπινου κεφαλαίου δεν μπορεί να λυθεί με ένα μαγικό ραβδί,τονίζει η δημόσια ραδιοφωνία,παραθέτοντας και δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Μπίσερ Πέτκοφ. Ο υπουργός είχε επισημάνει ότι, το 2032 ο αριθμός των απασχολουμένων στη Βουλγαρία θα είναι μικρότερος κατά 3,4% έναντι της παρούσας κατάστασης. Πρόκειται, όπως είχε σημειώσει, για ένα ρεαλιστικό σενάριο, αφού από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η αναλογία οικονομικά ενεργών πολιτών / συνταξιούχων είναι 63 προς 100.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων