Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 15:01

  ΕΚΤ: Συζήτησε πιο επιθετικά μέτρα στήριξης της οικονομίας στη συνεδρίαση του Μαρτίου

  ΕΚΤ: Συζήτησε πιο επιθετικά μέτρα στήριξης της οικονομίας στη συνεδρίαση του Μαρτίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν περισσότερα επιθετικά μέτρα τόνωσης για να υποστηρίξουν την στάσιμη οικονομία της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής τους, και άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στις επερχόμενες συναντήσεις.

  Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 6-7 Μαρτίου, υπογραμμίζουν τις βαθιές ανησυχίες των κορυφαίων αξιωματούχων, ότι η τρέχουσα ήπια ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

  Η ΕΚΤ προχώρησε σε νέο πρόγραμμα νομισματικής στήριξης στις 7 Μαρτίου, αποκαλύπτοντας ένα νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων για τις τράπεζες και υποσχέθηκε να μην αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

  Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα πρακτικά.

  Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει το μείγμα πολιτικής της "σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις, εάν οι προοπτικές εξελιχθούν λιγότερο ευνοϊκά από ό,τι αναμενόταν", αναφέρεται στα πρακτικά.

  Επίσης τα στελέχη της ΕΚΤ προειδοποίησαν ότι σειρά εξωτερικών ρίσκων βαρύνει την βαριά εξαγωγική οικονομία της περιοχής, από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μέχρι ένα πιθανό άτακτο Brexit.

  Ενώ τα στελέχη της ΕΚΤ ελπίζουν ακόμη για μια ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης στο β΄ μισό του 2018, παραδέχθηκαν ότι τέτοιες προβλέψεις "θα μπορούσαν να θεωρηθούν αισιόδοξες", σύμφωνα με τα πρακτικά.

  "Κάποιοι από τους παράγοντες πίσω από την επιβράδυνση, όπως οι εξελίξεις στην Κίνα, ήταν απίθανο να εξαφανιστούν σε λίγους μήνες", αναφέρεται στα πρακτικά.

  Αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούσαν ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσε να αρχίσει να έχει ένα πιο ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις.

  Καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν κάτω από το μηδέν για κάποιο διάστημα, ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα επίμονα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να πλήξουν τις τράπεζες της περιοχής.
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων