Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Απρ-2019 20:43

  S&P: Οι 21 χώρες που θα επηρεάσει περισσότερο το Brexit

  S&P: Οι 21 χώρες που θα επηρεάσει περισσότερο το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κύπρος, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s όπως μεταδίδει το philenews.com. 

  Ο οίκος εξέτασε τις διαφορές που προέκυψαν από το 2016 (δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα του Brexit) μέχρι σήμερα στις οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με τις υπόλοιπες χώρες.

  Σύμφωνα με έκθεση του οίκου, 21 χώρες συνολικά θα επηρεαστούν αρνητικά από το Brexit και μόνο δύο δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καναδάς και Ελβετία), αναφέρει το philenews.com και προσθέτει:

  Πρώτη χώρα που επηρεάζεται άμεσα είναι η Ιρλανδία η οποία εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο καμιά άλλη χώρα.  Το 16.7% του πληθυσμού της Ιρλανδίας βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οικονομική έκθεση της χώρας στη Βρετανία είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες.

  Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με αρκετές εξαγωγές  και η Ολλανδία με 7.3% του ΑΕΠ της να αντιστοιχεί σε εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ολλανδία έχει ανεβεί τέσσερις θέσεις στη λίστα από το 2016.

  Η Κύπρος είναι στη τέταρτη θέση, δεδομένων διαφόρων δεσμών όπως τουριστικών, οικονομικών αλλά και ιστορικών σχέσεων. Στην έκθεση γίνεται λόγος για το μεγάλο αριθμό βρετανών συνταξιούχων, των βρετανικών βάσεων αλλά και για τους Κύπριους που διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οίκος υπολογίζει ότι ετησίως τα εμβάσματα από Κύπριους που διαμένουν στη Βρετανία προς Κύπρο, ανέρχονται στο 0.2% του ΑΕΠ της Κύπρου. Από το Brexit σε μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεαστούν πρώτα οι εξαγωγές, ακολούθως ο μεταναστευτικός παράγοντας, στη συνέχεια οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και τέλος ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Από την άλλη, τονίζεται ότι η Βρετανία θα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κύπρο αν θα θέλει να διατηρήσει τις εξαγωγές και τους οικονομικούς συνδέσμους.

  Στην σχετική κατάταξη ακολουθούν η Ελβετία, η Μάλτα, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Νορβηγία.

  Από το 2016, οι τράπεζες του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Ελβετίας έχουν μειώσει την έκθεση που είχαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, οι τράπεζες της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν εντείνει τις εργασίες τους στη Βρετανία.

  Ακολουθεί πίνακας με τις 21 χώρες:

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων