Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαρ-2019 13:22

  Praet: Η ΕΚΤ εξετάζει την καθιέρωση κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων

  Praet: Η ΕΚΤ εξετάζει την καθιέρωση κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε σήμερα στο Bloomberg ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της τροποποίησης της νομισματικής πολιτικής, πριν η κεντρική τράπεζα αναλάβει δράση για να μετριάσει τις επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια στις τράπεζες.  

  Η ΕΚΤ εξετάζει την καθιέρωση κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, δήλωσε ο Peter Praet σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

  "Θα πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα ερώτημα της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε. "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε".

  Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει διάφορες επιλογές για να μειώσει το κόστος που καταβάλουν οι τράπεζες καθώς τα αρνητικά επιτόκια ουσιαστικά σημαίνουν πως πρέπει να πληρώνουν για να τοποθετούν overnight την πλεονάζουσα ρευστότητα τους. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται στο -0,40%, ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι περιμένει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2019.

  "Η προοπτική των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πυροδότησε τη συζήτηση για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων", δήλωσε ο Praet. "Όταν εξετάζεις την οικονομία σήμερα και την πορεία του δανεισμού, δεν βλέπουμε συγκεκριμένα προβλήματα", ανέφερε. "Αλλά με την αποδυνάμωση της οικονομίας μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να είσαι έτοιμος".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων