Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Μαρ-2019 11:50

  Σε τεντωμένο σκοινί Λονδίνο - Βρυξέλλες λόγω του Brexit

  Σε τεντωμένο σκοινί Λονδίνο - Βρυξέλλες λόγω του Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η κρίση από τη πολυδιάσπαση του βρετανικού πολιτικού συστήματος όσον αφορά τους όρους του Brexit οδηγεί σε πιθανή αναβολή της "εξόδου" για τον Ιούνιο, αντί της 29ης Μαρτίου.

  Μετά την πλειοψηφική απόφαση απόρριψης του "Brexit χωρίς συμφωνία" με την Ε.Ε., το βρετανικό Κοινοβούλιο αναζητά διέξοδο σε μια προσωρινή αναβολή της ημερομηνίας εξόδου.

  Στις Βρυξέλλες "βλέπουν" με κάποια ανακούφιση τη μετάθεση του Brexit για μετά τις ευρωεκλογές, αλλά ζητούν εγγυήσεις από το Λονδίνο, που όμως η κυβέρνηση της Μέι δεν είναι σε θέση να δώσει, λόγω πολιτικής αδυναμίας και πολυδιάσπασης στο Κοινοβούλιο. Κεντρικό ζήτημα διαφωνίας παραμένουν τα "ανοιχτά" ή "κλειστά" σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Β. Ιρλανδία (που παραμένει βρετανικής κυριαρχίας έδαφος).

  Οι διαφωνίες, όμως, όσον αφορά τη στάση των Βρυξελλών στο Brexit αναδύονται και στο εσωτερικό της Ε.Ε., τα Κοινοβούλια της οποίας θα κληθούν να πάρουν θέση για το αν δέχονται ή όχι μια αναβολή και με ποιους όρους (εγγυήσεις)...

  Οι διαφωνίες αφορούν αφενός το αν και πώς θα συμμετάσχει η Μ. Βρετανία στις ευρωεκλογές, εφόσον υπάρξει απόφαση αναβολής του Βrexit μέχρι τον Ιούνιο, και αφετέρου το πώς θα διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση "όλων" των Ιρλανδών (μαζί και της Β. Ιρλανδίας) στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

  Αντίδραση στην Ε.Ε.

  Στις Βρυξέλλες, για προφανείς λόγους, η "σκληρή" γραμμή απέναντι στη Μέι και την απόφαση για Brexit δεν καλύπτει όλους... Ισχυρή μερίδα των λεγόμενων "ευρωσκεπτικιστικής" κλίσης κυβερνήσεων βλέπουν το Brexit ως έναν προθάλαμο αλλαγών που θα "χαλαρώσουν" τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών και θα ενισχύσουν την επανεθνικοποίηση τομέων της πολιτικής που επιχειρείται να συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες.

  Αντίθετα, ο άξονας Βερολίνου-Παρισίων, μέσω των διαπραγματεύσεων του Brexit, θέλει να ενισχύσει τις πολιτικές σύγκλισης στην Ε.Ε. και να ενισχύσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς απέναντι στις διακρατικές ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η "τάση" αυτή αντιμετωπίζει το εξαιρετικά δύσκολο ενδεχόμενο "αναίρεσης" του Brexit, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που θα δημιουργούσε ειδικά στη χώρα που "φεύγει", για να τροφοδοτήσει την ενίσχυση των διαδικασιών σύγκλισης απέναντι στους "ευρω-σκεπτικιστές". Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, είναι άγνωστο τι δυσκολίες θα συναντήσει και πώς θα εξελιχθεί ο ενδοευρωπαϊκός διάλογος για την αποδοχή ή μη της αναβολής του Brexit τις επόμενες ημέρες.

  Δημοψήφισμα

  Σε κάθε περίπτωση, το Brexit και τα προβλήματα που παρουσιάζει μέχρι να γίνει δυνατή η εφαρμογή του υποχρεώνουν τις υπόλοιπες χώρες να πάρουν αποφάσεις σε προεκλογικές συνθήκες, γεγονός που από μόνο του πολλαπλασιάζει τις "εθνικές" δυσκολίες...

  Νομικοί κύκλοι στο Λονδίνο, πάντως, εκτιμούν ότι, παρά την τελευταία ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο που απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας ενός νέου δημοψηφίσματος, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό το ερώτημα να επανέλθει, εφόσον υπάρξει χρόνος μέχρι τον Ιούνιο. Όπως επίσης τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι σχετικές διαδικασίες να διακοπούν από έκτακτες εθνικές εκλογές στη Βρετανία...

  Νέα μάχη την 20ή Μαρτίου, με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής

  Της Δήμητρας Καδδά

  Οι επόμενες κινήσεις στη "σκακιέρα" του Brexit θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Η Τερέζα Μέι θα ζητήσει στις 20 Μαρτίου από το βρετανικό Kοινοβούλιο –για τρίτη φορά– να επικυρωθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου της 25ης Νοεμβρίου.

  Μία ημέρα μετά, στις 21 Μαρτίου, η κυρία Μέι θα οδεύσει –με το αποτέλεσμα της εν λόγω ψηφοφορίας– για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που θα έχει αντικείμενο το Brexit, μετά την αναβολή τριών μηνών που ενέκρινε την προηγούμενη Πέμπτη η βρετανική Βουλή. Απαιτείται επίσημο αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών-μελών για να αποφασιστεί αναβολή.

  Η ψηφοφορία, λοιπόν, της 20ής Μαρτίου αποτελεί πλέον έναν καθοριστικό παράγοντα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Και τούτο διότι θα διασφαλίσει την "ομαλότητα" στη χορήγηση της τρίμηνης παράτασης (μέχρι το τέλος Ιουνίου).

  Ωστόσο, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες της κυρίας Μέι, ξεδιπλώνονται τα εναλλακτικά σενάρια για τη στάση των ηγετών των κρατών-μελών. Οι αγορές, πάντως, αντέδρασαν ελαφρά ανοδικά χθες, προεξοφλώντας μια –προς ώρας– απομάκρυνση του σεναρίου για ένα "άναρχο" Brexit.

  Οι ήττες

  Σημειώνεται ότι πριν από την ψηφοφορία για την τρίμηνη παράταση είχαν προηγηθεί δύο "ήττες" για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι: την προηγούμενη Τρίτη το Κοινοβούλιο απέρριψε την τροποποιημένη πρότασή της για το Brexit με ένα περιθώριο 149 ψήφων. Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη, οι βουλευτές απέρριψαν την ιδέα για αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συμφωνία....

  Στην πραγματικότητα, το μέσο πίεσης την προηγούμενη Πέμπτη ήταν η απειλή για το τι θα σήμαινε ένα "όχι": από εκλογές, νέο δημοψήφισμα, παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. με κάποιο καθεστώς έως τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, εξηγούν αρμόδιες πηγές, ακόμα και μετά την αποδοχή της παράτασης τα παραπάνω σενάρια παραμένουν.

  Η απόφαση των ηγετών την προσεχή Πέμπτη μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη σε διάρκεια παράταση, που θα οδηγήσει στη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές. Το σενάριο της μεγάλης αναβολής φέρεται να ενεργοποιείται αν δεν περάσει η συμφωνία στις 20 Μαρτίου.

  Την προηγούμενη Πέμπτη ο Ντόναλντ Τουσκ είχε πάντως δηλώσει ότι θα πρέπει να δοθεί μια μεγάλη χρονική παράταση στη Βρετανία, ώστε με ηρεμία να επεξεργαστεί νέες προτάσεις συμπληρωματικές της συμφωνίας.

  Τέλος χρόνου

  Τα χρονικά περιθώρια τυπικά εξαντλούνται την 29η Μαρτίου, οπότε, βάσει του άρθρου 50 της Λισαβόνας η Βρετανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. είτε με είτε χωρίς συμφωνία, αν βεβαίως δεν υπάρξει η επιχειρούμενη παράταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έκαναν γνωστό ότι ενεργοποίησαν μια προϋπάρχουσα γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων. Οι βρετανικές τράπεζες θα εξασφαλίζουν σε εβδομαδιαία βάση δάνεια σε ευρώ τα οποία θα παρέχονται από τη Φρανκφούρτη (έναντι στερλινών), ώστε να μη λείψει από τον επόμενο μήνα η αναγκαία ρευστότητα.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων