Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 20:51

  Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής του Βrexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής του Βrexit

  Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης να επεκτείνει το άρθρο 50 και να καθυστερήσει το Brexit πέρα από τις 29 Μαρτίου. Υπέρ της επέκτασης του άρθρου 50 ψήφισαν 412 βουλευτές έναντι 202. 

  Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ε.Ε. να της επιτρέψει να καθυστερήσει το Βrexit. H πρόταση αναφέρει επίσης ότι το άρθρο 50 θα παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου εάν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού μέχρι τις 20 Μαρτίου. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί έως τις 20 Μαρτίου η κυβέρνηση θα επιδιώξει και πάλι παράταση αλλά και τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμφωνήσει και να καθορίσει τους όρους. 

  Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε, με πλειοψηφία 149 βουλευτών (391 κατά υπέρ και 242 υπέρ, σε σύνολο 650 βουλευτών) το τελικό σχέδιο συμφωνίας στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για δεύτερη φορά μετά την απόρριψή του τον Ιανουάριο.

  Στη συνέχεια, την Τετάρτη, στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου επικράτησε αλαλούμ, αφού η υιοθέτηση μιας τροπολογίας που απέκλειε κάθε Brexit χωρίς συμφωνία ανεξαρτήτως ημερομηνίας εξόδου από την ΕΕ τροποποίησε το κυβερνητικό ψήφισμα που είχε καταθέσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Το αρχικό ψήφισμα απέκλειε μεν ένα "ασύντακτο" Brexit στις 29 Μαρτίου, ωστόσο το άφηνε ανοικτό ως ενδεχόμενο για το μέλλον, εάν δεν εγκριθεί μια συμφωνία σε εύθετο χρόνο. Διατηρούσε έτσι την απειλή του "ασύντακτου" Brexit στη φαρέτρα της πρωθυπουργού του ΗΒ έναντι των Βρυξελλών. Αντίθετα, μετά την υιοθέτηση της τροπολογίας, αυτό το όπλο χανόταν, οπότε η πρωθυπουργός καλούσε τους βουλευτές της να απέχουν από την ψηφοφορία ή και να καταψηφίσουν.

  Τελικώς, ωστόσο, το ψήφισμα, στη νέα μορφή του, με την οποία αποκλειόταν κάθε "ασύντακτο" Brexit ανεξαρτήτως ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ, εγκρίθηκε από τη Βουλή, με 321 ψήφους υπέρ και 278 κατά, σε ακόμη μία ήττα (ή μάλλον... αυτογκόλ) για την επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

  Η Τερέζα Μέι έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι εάν η συμφωνία που απέσπασε από τις Βρυξέλλες δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο έως τις 20 Μαρτίου, η αναβολή του Brexit δεν θα είναι απλώς τυπική έως τις 30 Ιουνίου, αλλά μακροχρόνια, κάτι που θα αναγκάσει το Ην. Βασίλειο να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

  Τα όσα είπε η Τ. Μέι φάνηκε να έχουν βάση, καθώς ήδη το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ανοικτός σε μια μακροχρόνια αναβολή του Brexit κατά τουλάχιστον έναν χρόνο, προκειμένου το ΗΒ να εξετάσει τις επιλογές του ως προς το τι θα πράξει τελικώς με το Brexit.

  Δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε μία έγκριση της τελευταίας στιγμής για τη συμφωνία Μέι - Βρυξελλών, ούτε ένα "ασύντακτο" Brexit λόγω αδυναμίας εξεύρεσης άλλης λύσης, ούτε όμως και μια νέα προσφυγή στον βρετανικό λαό, είτε με γενικές βουλευτικές εκλογές είτε με δεύτερο δημοψήφισμα με θέμα το Brexit.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων