Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 00:06

  Deutsche Bank: Κατηγορεί την ΕΚΤ για τα δεινά των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Deutsche Bank: Κατηγορεί την ΕΚΤ για τα δεινά των τραπεζών

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ευθύνονται για τα δεινά των Ευρωπαίων τραπεζιτών.

  Αυτό είναι το μήνυμα του David Folkerts-Landau, επικεφαλής έρευνας και επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, ο οποίος σε ένα σημείωμα 29 σελίδων υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και οι χρηματοοικονομικοί κανόνες πλήττουν την κερδοφορία των τραπεζών.

  Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έχει δημιουργήσει έναν αέρα πανικού που έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών, ενώ ταυτόχρονα τιμωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες με κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ ετησίως, αναφέρει το σημείωμα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χάσει τα 2/5 της χρηματιστηριακής τους αξίας από τη θέσπιση των αρνητικών επιτοκίων το 2014, ενώ οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κερδίσει το αντίστοιχο ποσοστό.

  Οι αντιξοότητες που γρονθοκοπούν τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε κύματα απολύσεων και συγχωνεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ένωσης της Deutsche Bank με την Commerzbank.

  "Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη καλούνται να αντιμετωπίσουν μια συμπεριφορά 'πρόσω ολοταχώς, ξεχάστε τις τορπίλες' κατά την εφαρμογή ενός καινούριου ρυθμιστικού και εποπτικού εγχειριδίου που τάσσεται σθεναρά υπέρ της ευθυγράμμισης με τον οικονομικό κύκλο", σημειώνει ο Folkerts-Landau. "Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν, υπό αυτές τις συνθήκες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν διεθνώς τις αμερικανικές τράπεζες".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων