Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαρ-2019 21:18

  Βρετανία: Οι βουλευτές απέρριψαν κάθε Brexit χωρίς συμφωνία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βρετανία: Οι βουλευτές απέρριψαν κάθε Brexit χωρίς συμφωνία

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.53

  Με 321 ψήφους υπέρ και 278 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν το κυβερνητικό ψήφισμα με το οποίο αποκλείεται κάθε "ασύντακτο" Brexit χωρίς συμφωνία, σε ένα χτύπημα στους "σκληρούς" Brexiteers, που έβλεπαν με καλό μάτι μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς μεταβατική περίοδο και με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

  Μάλιστα, το κυβερνητικό ψήφισμα είχε τροποποιηθεί λίγο νωρίτερα με βουλευτική τροπολογία, η οποία απέκλειε κάθε Brexit χωρίς συμφωνία ανεξαρτήτως χρόνου, απορρίπτοντας την αρχική διατύπωση ότι ένα ασύντακτο Brexit αποκλείεται μόνο για τις 29 Μαρτίου, όχι όμως και για αργότερα, εάν στην πορεία δεν εγκριθεί κάποιου είδους συμφωνία. Η τροπολογία αυτή, ενάντια στη βούληση της Τερέζα Μέι, είχε εγκριθεί με 312 ψήφους υπέρ και 308 κατά, οδηγώντας τη Βρετανή πρωθυπουργό να ψηφίσει τελικά... ενάντια στο αναμορφωμένο - μέσω της τροπολογίας - κυβερνητικό ψήφισμα, χωρίς όμως να καταφέρει να αποτρέψει την υπερψήφισή του!

  Ο λόγος ήταν ότι, ενώ το αρχικό κυβερνητικό ψήφισμα είχε ως στόχο να καταδείξει ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν επιθυμούν ένα "ασύντακτο" Brexit, αλλά ότι το κρατούν στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό μέσο πίεσης προς την ΕΕ, μετά την έγκριση της τροπολογίας το διαπραγματευτικό αυτό μέσο αποσύρεται οριστικά, αποδυναμώνοντας τη θέση της Τερέζα Μέι έναντι των Βρυξελλών.

  Ενδεικτική του κλίματος ήταν η ανάρτηση της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος Τζές Φίλιπς, όταν είδε την Τερέζα Μέι να κατευθύνεται στον χώρο των βουλευτών που καταψήφιζαν το κυβερνητικό ψήφισμα. "Μόλις είδα την Πρωθυπουργό να πηγαίνει να ψηφίσει υπέρ του ασύντακτου Brexit. Της είπα ότι πρόκειται για αίσχος. Ελπίζω να έχει παραιτηθεί έως το πρωί. Δεν αξίζει το αξίωμά της".

  Λίγο νωρίτερα, οι βουλευτές είχαν απορρίψει με 374 ψήφους κατά και 164 υπέρ μια δεύτερη τροπολογία, με την οποία προτεινόταν να ζητηθεί αναβολή του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να καταργηθεί το λεγόμενο backstop ("δικλείδα ασφαλείας") για τη Βόρεια Ιρλανδία.

  "Συμφωνία ή μακρά αναβολή του Brexit"

  Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ότι το αποτέλεσμα δεν αλλάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, το ΗΒ θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, ενώ επανέλαβε ότι αύριο Πέμπτη η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να ψηφίσει για την υποβολή αιτήματος αναβολής του Brexit προς την ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για έγκριση μιας συμφωνίας συντεταγμένης αποχώρησης.

  Μάλιστα η πρωθυπουργός επισήμανε ότι, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία της με τις Βρυξέλλες έως τις 20 Μαρτίου, η αναβολή του Brexit δεν θα είναι σύντομη, μέχρι τις 30 Ιουνίου, για καθαρά τυπικούς λόγους έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο, αλλά μακρά, ενώ θα οδηγήσει και σε αναπόφευκτη συμμετοχή του ΗΒ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

  Ο άτυπος επικεφαλής όσων κυβερνητικών βουλευτών τάσσονται υπέρ ενός "σκληρού" Brexit, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, τόνισε, σε τοποθέτησή του μετά την ψηφοφορία, ότι η έγκριση του ψηφίσματος που αποκλείει το "ασύντακτο" Brexit δεν αλλάζει τη νομοθεσία που προβλέπει αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία, θέση την οποία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η Τ. Μέι είχε δηλώσει από το πρωί ότι θα ψηφίσει κατά μιας εξόδου της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (δηλαδή υπέρ του αρχικού κυβερνητικού ψηφίσματος), καθώς και ότι επιμένει στο τελικό σχέδιο συμφωνίας το οποίο διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες, θεωρώντας το ως την μόνη λύση για συντεταγμένο Brexit.

  Μετά την ψηφοφορία, η υφυπουργός Εργασίας και Συντάξεων Σάρα Νιούτον υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση.

  Κόρμπιν: Μόνη λύση οι εκλογές

  Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΗΒ, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, όπως και το κόμμα του, τάσσονται κατά ενός ασύντακτου Brexit χωρίς συμφωνία, τόνισε ότι η στρατηγική της Τ. Μέι "έχει γίνει πλέον συντρίμμια", ενώ κάλεσε εκ νέου σε διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

  Από το βράδυ της Τρίτης, όταν το κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, Βουλή των Κοινοτήτων, απέρριψε για δεύτερη φορά τη συμφωνία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, με 149 ψήφους διαφορά, αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι πλέον ο κίνδυνος ασύντακτου Brexit είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

  Εάν το ΗΒ αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία, θα μεσολαβήσει μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2020, κατά την οποία η χώρα δεν θα είναι πια μέλος της Ένωσης, αλλά σε αυτήν θα ισχύουν πλήρως οι τέσσερις ελευθερίες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (κεφαλαίων, προσώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών). Η μεταβατική περίοδος θα χρησιμεύσει τόσο στο ΗΒ όσο και στην ΕΕ για να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες για τη μετάβαση στη νέα φάση των σχέσεων των δύο πλευρών ως εταίρων. 

  Μέχρι τότε, τα δύο μέρη ελπίζουν ότι θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση, οπότε την 1/1/2021, όταν θα λήξει και η μεταβατική περίοδος, θα μπορούν να την θέσουν σε εφαρμογή.

  Πάντως, από την ημέρα της εξόδου, το ΗΒ θα πάψει να εκπροσωπείται στις Βρυξέλλες και δεν θα έχει κανέναν λόγο στις αποφάσεις της ΕΕ, αφού πλέον, παρά τη μεταβατική περίοδο, δεν θα είναι μέλος του μπλοκ και θα θεωρείται "τρίτη χώρα", εξωτερική προς την Ένωση.

  Το "αγκάθι" του backstop

  Βασικό ζήτημα το οποίο "μπλοκάρει" την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο είναι το λεγόμενο backstop, δηλ. η "δικλείδα ασφαλείας" για τη διατήρηση του συνόρου μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας ανοικτού, ασχέτως των εξελίξεων στη σχέση ΗΒ - ΕΕ, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.

  Προκειμένου κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό, και δεδομένου ότι προϊόντα θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εντελώς ελεύθερα χωρίς την ύπαρξη συνόρων και ελέγχων, η ΕΕ έχει ζητήσει από τη Βρετανία να εγγυηθεί ότι η Β. Ιρλανδία θα παραμείνει δεσμευμένη από σειρά παραγωγικών και εμπορικών κανόνων και ρυθμίσεων της ΕΕ, προκειμένου να μη χρειάζονται έλεγχοι στα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο ανταπαντά ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά απώλεια ελέγχου σε εθνικό του έδαφος, ωστόσο προσπαθεί να καθησυχάσει την ΕΕ, λέγοντας ότι θα αντικαταστήσει τους ελέγχους στα σύνορα με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τα οποία θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα και την ύπαρξη ανοικτών συνόρων, και την ελευθερία στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες χωρίς να δεσμεύεται από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Τέτοια τεχνολογία, ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη. Η ιδέα της ΕΕ οι τελωνειακοί έλεγχοι να διεξάγονται μεταξύ του νησιού της Ιρλανδίας και εκείνου της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ιρλανδική Θάλασσα, απορρίπτεται μετά πάθους από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα εισάγει ουσιαστικά τελωνειακούς φραγμούς στο εσωτερικό του κράτους, δηλαδή μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

  Η λύση της μόνιμης παραμονής του ΗΒ σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα του ιρλανδικού συνόρου, είναι "κόκκινο πανί" για τους υποστηρικτές του Brexit, καθώς θα απαγόρευε στη χώρα να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες (με τρίτες χώρες) με διαφορετικό επίπεδο δασμών σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων από εκείνο της ΕΕ.

  Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων