Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαρ-2019 21:23

  Brexit: Νέα μεγάλη ήττα για τη Μέι - Απόρριψη της συμφωνίας με διαφορά 149 ψήφων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Brexit: Νέα μεγάλη ήττα για τη Μέι - Απόρριψη της συμφωνίας με διαφορά 149 ψήφων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.45

  Νέα μεγάλη ήττα υπέστη στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων το τελικό σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit που παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς 391 βουλευτές ψήφισαν κατά της επικύρωσής της, ενώ 242 ψήφισαν υπέρ (διαφορά 149 ψήφων), σε ένα σώμα το οποίο μετρά 650 βουλευτές.

  Τη συμφωνία υπερψήφισαν 235 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, 4 ανεξάρτητοι και 3 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Αντιθέτως, τη συμφωνία καταψήφισαν 238 βουλευτές των Εργατικών, 75 βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών, 17 ανεξάρτητοι, καθώς και όλοι οι βουλευτές του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (35), των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (11) του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (10), το οποίο στηρίζει κατά τα άλλα την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, του Κόμματος της Ουαλίας (4) και ο ένας και μοναδικός βουλευτής των Πρασίνων.

  Στις 15 Ιανουαρίου, στην πρώτη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, η διαφορά υπέρ όσων είχαν απορρίψει το σχέδιο είχε φθάσει τους 230 βουλευτές.

  Και τώρα... "άτακτο" Brexit ή αναβολή;

  Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, με εμφανώς καταπονημένη τη φωνή της, εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα και συμπλήρωσε ότι ο προγραμματισμός για άλλες δύο ψηφοφορίες, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, δεν αλλάζει. Αύριο οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ("άτακτο" Brexit), ψηφοφορία στην οποία η Τ. Μέι δήλωσε ότι οι βουλευτές των Συντηρητικών θα ψηφίσουν ελεύθερα, χωρίς κομματική πειθαρχία.

  Εάν απορριφθεί και αυτή η λύση, την Πέμπτη η ψηφοφορία θα αφορά την αναβολή του Brexit για λίγες εβδομάδες ή μήνες, προκειμένου η ΕΕ και το ΗΒ να εξετάσουν πώς μπορούν να προχωρήσουν στη συνέχεια.

  Η πρωθυπουργός του ΗΒ, πάντως, σημείωσε ότι η ΕΕ, σε περίπτωση που η Βρετανία ζητήσει παράταση, θα θελήσει να μάθει για ποιους λόγους την χρειάζεται και ποιον σκοπό επιθυμεί να επιτύχει όσον αφορά στο Brexit, ζητώντας ουσιαστικά από όσα κόμματα και βουλευτές απορρίπτουν τη συμφωνία να προτείνουν λύσεις.

  Κόρμπιν: Η συμφωνία της Μέι είναι "νεκρή"

  Για "νεκρή" συμφωνία έκανε λόγο ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά το πέρας της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

  Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε το κάλεσμά του για προκήρυξη γενικών εκλογών, ωστόσο τόνισε ότι, ανεξάρτητα από αυτό, το Εργατικό Κόμμα θα θέσει εκ νέου σε ψηφοφορία τις προτάσεις του για το Brexit, οι οποίες μπορούν να επιτύχουν πλειοψηφική συναίνεση στο κοινοβούλιο.

  Ο Τζ. Κόρμπιν ανέφερε τέλος ότι το κόμμα του είναι ανοικτό και μπορεί να βοηθήσει την πρωθυπουργό στη διαπραγμάτευση μιας διαφορετικής, νέας συμφωνίας.

  H τοπική πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον, από την πλευρά της, επανέλαβε την πεποίθησή της ότι το σκωτσέζικο τοπικό κοινοβούλιο και η σκωτσέζικη κυβέρνηση αγνοήθηκαν πλήρως από το Λονδίνο στη διαδικασία του Brexit, ενώ ανέφερε ότι οι ψήφοι των 10 Βορειοϊρλανδών βουλευτών του DUP μετρούν περισσότερο για το μέλλον της Σκωτίας από την άποψη των ίδιων των σκωτσέζικων θεσμών.

  "Η ανάγκη για μια ανεξάρτητη Σκωτία ως κυρίαρχη χώρα δεν υπήρξε ποτέ πιο πρόδηλη", συμπληρώνει, θυμίζοντας ότι στο δημοψήφισμα του 2016, οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ. 

  ΕΕ: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε

  Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια προς το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίτευξη συμφωνίας προς ομαλή αποχώρηση από το μπλοκ, τονίζοντας ότι έπειτα και από την αποψινή, νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές, το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία.

  "Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης", τόνισε με tweet ο Μπαρνιέ.

  "Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Οι προετοιμασίες μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιο σημαντικές από ό,τι ήταν στο παρελθόν".

  Αφού εξέφρασε τη λύπη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το  αποτέλεσμα, εκπρόσωπός του σημείωσε ότι "με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία... Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία".

  "Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να βρεθεί μόνο στο Λονδίνο", τόνισε η γαλλική Προεδρία, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.

  "Η Γαλλία εκφράζει την λύπη της για την αποψινή ψηφοφορία", ανέφερε το Ελιζέ, τονίζοντας ότι το Παρίσι "σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μια παράταση (της ημερομηνίας του Brexit) χωρίς μια εναλλακτική, αξιόπιστη στρατηγική από το Ηνωμένο Βασίλειο".

  Παράλληλα η γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η Γαλλία θα "συνεχίσει" με τους Ευρωπαίους εταίρους της "να προετοιμάζεται για μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου".

  Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, χώρας με ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, Μαρκ Ρούτε, τόνισε με tweet του ότι οποιοδήποτε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια "αξιόπιστη, πειστική αιτιολόγηση".

  Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

  Οι αλλαγές στο τελικό σχέδιο συμφωνίας, με βάση τις οποίες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ήλπιζε να δελεάσει την πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών να υπερψηφίσουν την συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούν:

  - Ένα κοινό, νομικά δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές (ΕΕ - ΗΒ) μηχανισμό, με βάση τον οποίο το Λονδίνο θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημη νομική διαμάχη με την ΕΕ εάν η τελευταία προσπαθήσει να διατηρήσει το ΗΒ εντός της "δικλείδας ασφαλείας" για τη Βόρεια Ιρλανδία εις το διηνεκές.

  - Μια κοινή δήλωση Ην. Βασιλείου και ΕΕ σχετικά με την μελλοντική τους σχέση, η οποία περιέχει τη δέσμευση για εξεύρεση λύσης ώστε η δικλείδα ασφαλείας για τη Β. Ιρλανδία να έχει αντικατασταθεί από άλλου τύπου ρυθμίσεις έως τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε να μην χρειαστεί να τεθεί ποτέ σε εφαρμογή.

  - Μία μονομερή πολιτική διακήρυξη από πλευράς του ΗΒ, στην οποία η βρετανική κυβέρνηση θα δηλώνει ότι τίποτε δεν την εμποδίζει να καταργήσει μονομερώς τη "δικλείδα ασφαλείας" για τη Β. Ιρλανδία και να αποχωρήσει από αυτήν εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ καταρρεύσουν και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

  Πολλοί βουλευτές, κυρίως της δεξιάς αντιευρωπαϊκής πλευράς του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και του συμμαχικού τους, δεξιού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) των προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας, φοβούνται ότι η "δικλείδα ασφαλείας", στην οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από τον Δεκέμβριο του 2017 με την ΕΕ, θα κρατήσει τη χώρα δεμένη σε ουσιαστική τελωνειακή ένωση με το μπλοκ των 27 χωρών για χρόνια, αποτρέποντάς την από την αξιοποίηση της ελευθερίας της να συνάψει επωφελείς εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

  Το ΗΒ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου του 2016, όταν 17,4 εκατ. Βρετανοί ψηφοφόροι (52%) ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, έναντι 16,1 εκατ. (48%), που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
   
  Σκληρό χτύπημα στην προσπάθεια της πρωθυπουργού Μέι έδωσε η νομική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα Αγγλίας και Ουαλίας Τζέφρι Κοξ, ο οποίος τόνισε ότι, ακόμη και με βάση τις προσθήκες στη συμφωνία, ο νομικός κίνδυνος το ΗΒ να εγκλωβιστεί στη "δικλείδα ασφαλείας" για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος.

  Τι είναι το backstop;

  Η "δικλείδα ασφαλείας" (backstop) είναι η εξασφάλιση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν εντελώς ανοικτά, όπως είναι σήμερα, και στο μέλλον, ασχέτως της έκβασης του Brexit, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Προκειμένου κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό, και δεδομένου ότι προϊόντα θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εντελώς ελεύθερα χωρίς την ύπαρξη συνόρων και ελέγχων, η ΕΕ έχει ζητήσει από τη Βρετανία να εγγυηθεί ότι η Β. Ιρλανδία θα παραμείνει δεσμευμένη από σειρά παραγωγικών και εμπορικών κανόνων και ρυθμίσεων της ΕΕ, προκειμένου να μη χρειάζονται έλεγχοι στα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο ανταπαντά ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά απώλεια ελέγχου σε εθνικό του έδαφος, ωστόσο προσπαθεί να καθησυχάσει την ΕΕ, λέγοντας ότι θα αντικαταστήσει τους ελέγχους στα σύνορα με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τα οποία θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα και την ύπαρξη ανοικτών συνόρων, και την ελευθερία στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες χωρίς να δεσμεύεται από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Τέτοια τεχνολογία, ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη. Η ιδέα της ΕΕ οι τελωνειακοί έλεγχοι να διεξάγονται μεταξύ του νησιού της Ιρλανδίας και εκείνου της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ιρλανδική Θάλασσα, απορρίπτεται μετά πάθους από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα εισάγει ουσιαστικά τελωνειακούς φραγμούς στο εσωτερικό του κράτους, δηλαδή μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Η λύση της μόνιμης παραμονής του ΗΒ σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα του ιρλανδικού συνόρου, είναι "κόκκινο πανί" για τους υποστηρικτές του Brexit, καθώς θα απαγόρευε στη χώρα να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες (με τρίτες χώρες) με διαφορετικό επίπεδο δασμών σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων από εκείνο της ΕΕ.

  Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων