Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαρ-2019 13:54

  Γενικός Εισαγγελέας: Η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς από τη ρύθμιση του backstop

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γενικός Εισαγγελέας: Η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς από τη ρύθμιση του backstop

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:05

  Ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ δήλωσε σήμερα ότι η αναθεωρημένη συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από τη λεγόμενη ρύθμιση του backstop στην περίπτωση που προκύψουν "δυσεπίλυτες διαφορές".

  Η εισήγηση του Κοξ είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να πεισθούν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, και η ίδια ήλπιζε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία του Brexit αναφορικά με το ιρλανδικό backstop, ή το πρωτόκολλο, που διασφαλίστηκαν αργά χθες θα προσέφεραν αρκετές εγγυήσεις για να περάσει η συμφωνία της από το κοινοβούλιο.

  "Ωστόσο, ο νομικός κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος ότι εάν, όχι λόγω της εμφανούς αποτυχίας όποιας εκ των δύο πλευρών αλλά απλά λόγω δυσεπίλυτων διαφορών, η κατάσταση δεν αρθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο…δεν θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία".

  Δεν υπάρχουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης

  Οι αλλαγές επί της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν προσφέρουν "νομικά δεσμευτικές αλλαγές", όπως εκτιμά από την πλευρά της, η ομάδα των οχτώ δικηγόρων - βουλευτών, που όρισε το ERG (των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού κόμματος).

  Σύμφωνα με ανακοίνωσή της δικής της γνωμοδότησης, οι αλλαγές στη συμφωνία αποτυγχάνουν να φέρουν σε πέρας τις δεσμεύσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο και ταυτόχρονα δεν παρέχουν κάποιον μηχανισμό εξόδου από το πρωτόκολλο για την Βόρειο Ιρλανδία που να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βρετανίας.

  "Τόσο ισχνές και απρόσιτες προοπτικές για την αποχώρηση από το πρωτόκολλο δεν αλλάζουν ουσιαστικά την θέση στην οποία θα βρεθεί η Βρετανία, εάν επικυρώσει την Συμφωνία για την Αποχώρηση", αναφέρεται στην έκθεση της ομάδας.

  Εξάλλου, ο επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων και βουλευτής των Συντηρητικών Μπιλ Κας, μιλώντας από τη Βουλή μετά την παρουσίαση της γνωμοδότησης του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, υποστήριξε ότι οι νέες αλλαγές δεν προσφέρουν επαρκή προστασία στην Βόρειο Ιρλανδία και πρόσθεσε ότι η ομάδα δεν συστήνει την αποδοχή της πρότασης που έχει καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση.

  Πάντως, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου, ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης βελτιώνουν την ίδια την συμφωνία και ενισχύουν τη θέση της Βρετανίας σε περίπτωση που η ΕΕ δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της για εναλλακτική λύση στο backstop. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι νομικοί κίνδυνοι να βρεθεί η χώρα εγκλωβισμένη στο backstop παραμένουν και τόνισε ότι τελικά οι βουλευτές θα πρέπει να κάνουν τις δικές τους πολιτικές κρίσεις πάνω σε αυτές.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων