Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαρ-2019 15:33

  Ντράγκι: Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί, "κόβει" τις προβλέψεις για ΑΕΠ, πληθωρισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ντράγκι: Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί, "κόβει" τις προβλέψεις για ΑΕΠ, πληθωρισμό

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:40

  Στροφή 180 μοιρών έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαταλείποντας την προσπάθεια ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση των τελευταίων μηνών εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και της αυξημένης αβεβαιότητας.

  Την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σημειώνοντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί σημαντικά από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας, η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές αλλά και η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. "Οι επίμονες αβεβαιότητες που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού και κάποιες αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται ότι αφήνουν το σημάδι τους στην οικονομική εμπιστοσύνη", ανέφερε.

  Η πιθανότητα μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη είναι πάντως "πολύ χαμηλή" υπογράμμισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί ωστόσο περισσότερος χρόνος για να πετύχει η κεντρική τράπεζα τους στόχους της.

  Οι σημερινές αποφάσεις για αλλαγή του guidance όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2019 στον Δεκέμβριο του 2019 και για μία νέα σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης "ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης και ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας ότι η σύγκλιση των τιμών στον στόχο του 2% θα επιτευχθεί", ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμα ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2019 στον Δεκέμβριο του 2019 επηρεάζει και τον ορίζοντα για την επανεπένδυση των εσόδων από την εξόφληση των ομολόγων.

  "Όλα τα μέτρα έρχονται ως αποτέλεσμα των οικονομικών στοιχείων. Οι σημερινές μας αποφάσεις ακολουθούν τις σημαντικά καθοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού", τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν ομόφωνες.

  Οι τελευταίες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τοποθετούν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,1% το 2019 (έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%) και στο 1,6% το 2020 (από 1,7% προηγουμένως) και 1,5% το 2021 (χωρίς μεταβολή από την προηγούμενη εκτίμηση).

   

   

  Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι θα φτάσει το 1,2% το 2019 (από 1,6% στην προηγούμενη εκτίμηση) για να ενισχυθεί στο 1,5% το 2020 (από 1,7% προηγουμένως) και 1,6% το 2021 (1,8% προηγουμένως).

  Δ. Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων