Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαρ-2019 10:22

  ΗΠΑ: Ο νέος υπ. Δικαιοσύνης δεν αυτοεξαιρείται από την εποπτεία της έρευνας για Τραμπ-Ρωσία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΗΠΑ: Ο νέος υπ. Δικαιοσύνης δεν αυτοεξαιρείται από την εποπτεία της έρευνας για Τραμπ-Ρωσία

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης (Γενικός Εισαγγελέας) των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δεν θα εξαιρέσει τον εαυτό του από την εποπτεία της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016, σύμφωνα με το "Politico” που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

  Η επικύρωση του διορισμού του Μπαρ για μία δεύτερη θητεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε πιο πολύπλοκη από την αποκάλυψη ενός υπομνήματος 19 σελίδων που ο ίδιος φέρεται να έγραψε τον περασμένο Ιούνιο. Στο υπόμνημα αυτό, ο Μπαρ εξέφραζε τον βαθύ σκεπτικισμό του σχετικά με διαστάσεις της έρευνας του Μάλερ, για το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας το 2016.

  Στην διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του, ο Μπαρ είχε αρνηθεί να ξεκαθαρίσει αν θα εξαιρούσε τον εαυτό του, από τον οποιονδήποτε ρόλο του, αναφορικά με την έρευνα του Μάλερ.

  Ο διορισμός του Μπαρ για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, εγκρίθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψήφους 54 έναντι 45 στην Γερουσία, παρά το γεγονός ότι απέρριψε την προσέγγιση των Δημοκρατικών, αφού δεν έδωσε σημασία στις συμβουλές που του έδωσαν ειδικοί σε θέματα δεοντολογίας.

  Η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Κέρι Κιούπεκ δήλωσε χθες ότι ο Μπαρ αποφάσισε να αναλάβει τον ρόλο του για την εποπτεία της έρευνας του Μάλερ, ενώ με την απόφαση αυτή, συμφώνησε και η επιτροπή δεοντολογίας του υπουργείου.

  "Μετά την επικύρωση του διορισμού του Μπαρ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε ζητήματα δεοντολογίας, συμβούλευσαν ότι ο ίδιος δεν θα πρέπει να εξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα” Μάλερ, είπε η Κιούπεκ. "Ακολουθώντας τις συμβουλές αυτές, ο ίδιος αποφάσισε να μην εξαιρέσει τον εαυτό του,” συμπλήρωσε η ίδια.

  Ο Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν που διόρισε τον Μάλερ, μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα, αναμένεται ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο, αργότερα μέσα στον μήνα.

  Ο Τραμπ απόλυσε τον Σέσιονς τον περασμένο Νοέμβριο, αμέσως μετά την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

  Μέχρι την αποχώρησή του από το υπουργείο, ο Ρόζεντσταϊν θα παραμείνει στα καθήκοντά του αναφορικά με την επίβλεψη της έρευνας του Μάλερ, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

  Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τον διορισμό του υφυπουργού Μεταφορών Τζέφρι Ρόζεν. Ωστόσο, τα υπηρεσιακά καθήκοντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την αποχώρηση του Ρόζενσταϊν θα ασκηθούν από άλλον αξιωματούχο.

  Ο Γουόλτερ Σαμπ πρώην αξιωματούχος του γραφείο ηθικής της αμερικανικής κυβέρνησης (OGF) άσκησε κριτική στην απόφαση του Μπαρ. "Ο πιο σημαντικός λόγος για την αυτοεξαίρεση του Μπαρ δεν είναι οι κανόνες δεοντολογίας, αλλά η παράνομη απόλυση του προκατόχου του, μετά την άρνησή του να τερματίσει την έρευνα κατά του προέδρου των ΗΠΑ,” έγραψε ο Σαμπ στο Twitter. "Μην παρερμηνεύετε τους υπεύθυνους δεοντολογίας, αναφορικά με το αν έχουν αποφανθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν έχουν,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

  Ο Ρόζενσταϊν έχει δηλώσει πρόσφατα για τον Μπαρ, διαβεβαιώνοντας τους Αμερικανούς ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα λάβει την κατάλληλη απόφαση σχετικά με το αν θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την αναμενόμενη αναφορά του Μάλερ για το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας, μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

  "Πρόκειται για μία απόφαση που θα λάβει σχετικά με το τι πρέπει να πράξει κι αναφορικά με τις οποιοσδήποτε πληροφορίες παραδοθούν στον ίδιο,” είχε δηλώσει ο Ρόζενσταϊν στην διάρκεια μιας σειράς ερωτήσεων και απαντήσεων, μετά από ομιλία του στην Ουάσινγκτον. "Νομίζω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Μπαρ θα λάβει την σωστή απόφαση. Μπορείτε να τον εμπιστευτείτε ότι θα το πράξει... Νομίζω ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε ότι θα πράξει το σωστό,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

  Ο Ρόζενσταϊν δεν έχει γνωστοποιήσει κάποια ακριβή ημερομηνία για την παράδοση της αναφοράς από τον Μάλερ ή για το τι θα συνιστούσε ο ίδιος στον Μπαρ να πράξει, αναφορικά με την διαχείριση της αναφοράς αυτής.

  Ωστόσο, ο Ρόζενσταϊν ως ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει επιστήσει την προσοχή στην τήρηση του κανονισμού του υπουργείου σχετικά με την μη δημοσιοποίηση επιβλαβών ισχυρισμών σε βάρος προσώπων, στα οποία δεν έχει γίνει απαγγελία κατηγοριών.

  Η πολιτική αυτή του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στις προσπάθειες δημοσιοποίησης λεπτομερών στοιχείων για τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ.

  Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την Ρωσία, αμέσως μετά την απόλυση του (πρώην) διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, από τον πρόεδρο Τραμπ τον Μάιο του 2017.

  Ο ίδιος διερευνά πέρα από το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας και την πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης -μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ- τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ, όσο κι από πρώην κι ενεργεία αξιωματούχους και συμβούλους του.

  Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury), ενώ έχει επεκτείνει την έρευνα και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες πρώην συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων