Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 11:35

  Η Ρώμη αντιδρά στην κριτική των Βρυξελλών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Για χαμηλή οικονομική ανάπτυξη στην Ιταλία και επιλογές που δεν φέρνουν μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα κάνει λόγο Κομισιόν. Η ιταλική κυβέρνηση ωστόσο υπερασπίζεται την πολιτική της.

  Η Ιταλία δεν αλλάζει κατεύθυνση, παρά τις κριτικές των Βρυξελλών για ασθενή οικονομική ανάπτυξη και επιλογές που δεν αναμένεται να φέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

  "Τα μέτρα μας δεν μπλοκάρουν την ανάπτυξη. Με τις κινήσεις μας θέλουμε να βγούμε από την κρίση, η οποία πλήττει όλη την Ευρώπη", λένε τα Πέντε Αστέρια, μέσω του αρχηγού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο.

  Παράλληλα ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσθέτει "Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δράσουμε, τα μέτρα μας δεν θα μείνουν σε καμία περίπτωση μόνο στα χαρτιά". Και τονίζει ότι η κύρια προτεραιότητά του παραμένει η "κοινωνική συνοχή", ενώ διαψεύδει ότι η χώρα του σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ατλαντική Συμμαχία. Ουσιαστικά η Ρώμη υπερασπίζει το "εισόδημα του πολίτη" που θα αρχίσει να καταβάλλεται την άνοιξη. Οι δικαιούχοι υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξουν τους πέντε εκατομμύρια πολίτες.

  Τι θα γίνει με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα;

  Βάσει των τελευταίων αποφάσεων, οι πολίτες αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται νέες προτάσεις εργασίας μόνον αν ο μισθός ξεπερνά τα 850 ευρώ. Στο μεταξύ όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες αιτήσεις για το "εισόδημα", φτάνουν από την Νότια Ιταλία. Κυρίως, από την Σικελία και την περιοχή της Νάπολης, οι οποίες μαστίζονται από χρόνια ανεργία.

  Πολλοί σχολιαστές όμως θεωρούν ότι ο μηχανισμός αυτός για εύρεση εργασίας είναι δύσκολο να λειτουργήσει, διότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος για τον εκσυγχρονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών του δημοσίου. Και λόγω του ότι παράλληλα η όλη ευθύνη για τον εντοπισμό των κατάλληλων προτάσεων εργασίας θα βαραίνει μόνο διάφορους "επαγγελματικούς κηδεμόνες", οι οποίοι θα προσληφθούν με συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Το κύριο θέμα δηλαδή είναι ότι δύσκολα θα βρεθούν ξαφνικά εκατομμύρια δελεαστικές θέσεις εργασίας.

  Υπάρχει, τέλος, και το θέμα των έκτακτων οικονομικών μέτρων. Η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει ότι θα χρειαστούν. Αλλά οι αναλυτές τα θεωρούν πλέον σχεδόν βέβαια και πιστεύουν ότι θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή.

  Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020