Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Φεβ-2019 17:20

  Πάουελ (Fed): Λαμβάνουμε αντιφατικά μηνύματα από την οικονομία

  Πάουελ (Fed): Λαμβάνουμε αντιφατικά μηνύματα από την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:00

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ζερόμ Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία στέλνει "αντιφατικά μηνύματα" και αυτό δικαιολογεί "μία υπομονετική προσέγγιση" στην πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

  "Αν και θεωρούμε ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες είναι υγιείς και οι οικονομικές προοπτικές ευνοϊκές, τους τελευταίους λίγους μήνες έχουμε δει ορισμένες αντιφατικές τάσεις και μηνύματα", δήλωσε ο Πάουελ στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας.

  Ο πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι "περιμένουμε σε γενικές γραμμές η οικονομία να αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό" το 2019 "παρά την αποδυνάμωση ορισμένων δεικτών τους τελευταίους μήνες".

  Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed ο Πάουελ και οι συνάδελφοι του είχαν αναφέρει ότι η Fed θα είναι υπομονετική όσον αφορά τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα καθυστερήσει τις αυξήσεις για φέτος.

  Στην ομιλία του σήμερα ενώπιον των γερουσιαστών ο Πάουελ σημείωσε ότι τα αντικρουόμενα μηνύματα έρχονται κυρίως από τις χρηματοοικονομικές αγορές. "Η μεταβλητότητα στις αγορές αυξήθηκε προς το τέλος του προηγούμενου έτους και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πλέον λιγότερο υποστηρικτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας", δήλωσε.

  Επιπλέον, "η ανάπτυξη έχει επιβραδύνει σε ορισμένες μεγάλες ξένες οικονομίες, ιδίως στην Κίνα και την Ευρώπη", ανέφερε ο πρόεδρος της Fed.

  Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι "η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη σε αρκετά άλυτα θέματα κυβερνητικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων το Brexit και οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις".

  Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της Fed έκανε λόγο για "αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις", ενώ πρόσθεσε ότι "η πολύ μεγάλη εγχώρια πετρελαϊκή βιομηχανία λειτουργεί σαν ένα είδος απορροφητή κραδασμών, εμποδίζοντας τις πετρελαϊκές κρίσεις να οδηγήσουν σε ράλι τον πληθωρισμό".

  "Με το επιτόκιο μας στο φάσμα του ουδέτερου, τις αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις και τους καθοδικούς κινδύνους που έχουμε ήδη αναλύσει, αυτή είναι μια καλή περίοδος να κάνουμε υπομονή, να περιμένουμε και να παρακολουθούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση", ανέφερε.

  Μάλιστα ο πρόεδρος της Fed θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την στάση της κεντρικής τράπεζας. "Όταν λέω ότι θα κάνουμε υπομονή, αυτό που εννοώ είναι πως δεν θα βιαστούμε να πάρουμε μια απόφαση για αλλαγές στην πολιτική μας. Θα επιτρέψουμε τα στοιχεία να συνεχίσουν να έρχονται. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλή θέση να το κάνουμε αυτό".

  Εκτίμησε τέλος ότι το μερικό κυβερνητικό shutdown θα έχει σχετικά μέτριο αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων