Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Φεβ-2019 09:47

  Politico: Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εξελίσσεται σε μία απρόβλεπτη προεκλογική απειλή για τον Τραμπ

  Politico: Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εξελίσσεται σε μία απρόβλεπτη προεκλογική απειλή για τον Τραμπ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στην Ουάσινγκτον ότι ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ θα ολοκληρώσει σταδιακά την έρευνά του, μία παράλληλη απειλή φαίνεται να κλιμακώνεται για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

  Η απειλή αυτή, βρίσκεται εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης κι εντοπίζεται στις εισαγγελικές αρχές της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (SDNY), σχολιάζει το "Politico.”

  Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν μπορούν να αποτελέσουν μία πραγματική πρόκληση χρησιμοποιώντας τρόπους που δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ο Μάλερ, για να στοχοποιήσει στο πλαίσιο της έρευνας του, τον Αμερικανό πρόεδρο.

  Οι ίδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν αρμοδιότητα στην πολιτική δράση, αλλά και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ, ενώ τα αντικείμενα αυτά εισαγγελικής διερεύνησης δεν προστατεύονται από την αρχή του υπηρεσιακού απορρήτου (executive privilege) την οποία σκέφτεται να επικαλεστεί ο Τραμπ, ώστε να εμποδίσει την εξέλιξη διαστάσεων της έρευνας του Μάλερ.

  Από πλευράς δημοσίων σχέσεων ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπόρεσε να εφαρμόσει κατά των εισαγγελέων της SDNY την ίδια τακτική που ακολούθησε προκειμένου να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών κύκλων στο πρόσωπο του Μάλερ, που είχε διοριστεί στην διεύθυνση του FBI, από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

  Νομικοί κύκλοι δεν έχουν μία ξεκάθαρη άποψη για το αν η SDNY θα περαμερίσει τον κανονισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα επιδιώξει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ.

  Η απειλή αυτή της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης κατά του προέδρου Τραμπ, έγινε ξεκάθαρη όταν οι εισαγγελείς ζήτησαν από την επιτροπή για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, την παράδοση αρχείων για τους δωρητές, αλλά και τις οικονομικές της δοσοληψίες.

  Επρόκειτο για την πιο πρόσφατη επιθετική κίνηση ενός γραφείου, που έχει ενεργοποιήσει έρευνες για τον όμιλο επιχειρήσεων του Τραμπ, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της προεκλογικής του εκστρατείας.

  Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του προέδρου Τραμπ στην διάπραξη ενός οικονομικού εγκλήματος.

  Εάν όλα τα γεγονότα προστεθούν και συνδυαστούν, οδηγούν σε μία σειρά νομικά επικίνδυνων ερευνών κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του προέδρου Τραμπ, το 2020.

  Η SDNY εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες του Μάλερ, όταν ο ίδιος ολοκληρώσει την έρευνά του, ενώ είναι πιθανό να επικεντρώσει την προσοχή της ακόμη περισσότερο γύρω από την ίδια έρευνα, στην περίπτωση που ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ -με αρμοδιότητα επίβλεψης στην έρευνα του Μάλερ- αφαιρέσει τμήματα από την αναφορά για τα ευρήματα της έρευνας, κατά την δημοσιοποίησή της.

  "Όταν συνδυάσεις την εμπειρία τους με την παραδοσιακή ανεξαρτησία και την φήμη που έχουν στη νότια περιφέρεια, πρόκειται για την διεξαγωγή μιας νέας έρευνας, όπως αυτή του Μάλερ,” δήλωσε ο Νικ Άκερμαν, πρώην βοηθός δικηγόρος στην SDNY που εργάστηκε και στην εισαγγελική ομάδα για το σκάνδαλο "Watergate.”

  Ο Μάλερ μπορεί να πιστωθεί την ενεργοποίηση σημαντικών διαστάσεων της έρευνας στην SDNY. Το γραφείο του και η αναφερόμενη εισαγγελική αρχή υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ έχουν κοινή στελέχωση, χρησιμοποιούν τους ίδιους μάρτυρες και τις ίδιες πληροφορίες.

  Η αναφερόμενη εισαγγελική αρχή βρίσκεται σε μία πλεονεκτική θέση για να αξιοποιήσει οτιδήποτε υπάρχει εκτός του αρχικού πλαισίου της έρευνας του Μάλερ, για το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

  Ένα υπηρεσιακό παραπεμπτικό του Μάλερ προς την SDNY προκάλεσε για παράδειγμα, την αιφνιδιαστική έρευνα των πρακτόρων του FBI στο γραφείο του Μάικλ Κόεν, αλλά και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε ο ίδιος, σύμφωνα με έναν προηγούμενο δικηγόρο του Κόεν. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, απέδωσαν καρπούς στα τέλη του 2018, με την παραδοχή της ενοχής του. Ο πρώην μεσάζοντας του Τραμπ για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και προσωπικός του δικηγόρος παραδέχτηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, ότι ο Τραμπ τον κατηύθυνε να προχωρήσει σε πληρωμές γυναικών που ισχυρίζονταν ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, ώστε αυτές να διατηρήσουν την σιωπή τους κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.

  Οι εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της έρευνας τους. Οι ίδιοι επιδιώκουν να πάρουν καταθέσεις από διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων Τραμπ, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την πορεία της έρευνας και των κινήσεων της SDNY.

  Από την πλευρά της, η επιτροπή για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσε στις αρχές του μήνα ότι έχει λάβει μία κλήση από την SDNY για την κατάθεση μιας ευρείας γκάμας εγγράφων, σχετικά με το πως η επιτροπή συγκέντρωσε αλλά και διέθεσε το αστρονομικό ποσό των 107 εκατομμυρίων δολαρίων για τις εκδηλώσεις που συνόδευσαν την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου.

  Στο επίκεντρο της έρευνας των εισαγγελέων βρίσκεται οτιδήποτε, από την διάπραξη απάτης μέσω ταχυδρομείου ή την ηλεκτρονική μεταβίβαση χρημάτων, μέχρι το ενδεχόμενο παράνομων συνεισφορών από ξένους ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  "Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, λέω εδώ και μήνες ότι η έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αποτελεί πιθανώς, μία πολύ πιο σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση, από την έρευνα του Μπομπ Μάλερ,” είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο και στο ABC News, ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

  Εξηγώντας περισσότερο την τοποθέτησή του στο MSNBC, o Κρίστι είπε ότι σε αντίθεση με τον Μάλερ, η SDNY "δεν έχει περιορισμούς στο πεδίο” της έρευνάς της. "Ο Μπομπ Μάλερ έχει μία αποστολή: είναι η ρωσική εμπλοκή και το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας στις εκλογές του 2016. Η SDNY μπορεί να ψάξει για το οτιδήποτε θέλετε,” τόνισε ο ίδιος.

  Η εισαγγελική αρχή της Νέας Υόρκης αποτελεί μία σοβαρή απειλή, καθώς το αρμόδιο γραφείο έχει συγκεντρώσει έναν ουσιαστικό αριθμό μαρτύρων που είχαν σχέσεις με τον Τραμπ σε όλη την διάρκεια της επιχειρηματικής του σταδιοδρομίας, από τις μεσιτικές δραστηριότητές του, μέχρι την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

  Μεταξύ των μαρτύρων αυτών, συμπεριλαμβάνονται, ο Άλεν Γουέισελμπεργκ, υπεύθυνος για μεγάλο χρονικό διάστημα των οικονομικών για τις επιχειρήσεις Τραμπ, ο εκτελεστικός διευθυντής της μητρικής εταιρίας του National Enquirer που έχει παραδεχτεί ότι συνεργάστηκε με τον Τραμπ για χρόνια, προκειμένου να εξουδετερώνει ενοχοποιητικές ιστορίες που δημοσιοποιούνταν στα ΜΜΕ, ο Ρικ Γκέιτς που διετέλεσε αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ενώ ηγήθηκε -εκ των πραγμάτων- της επιτροπής για την ορκωμοσία.

  Ο Γκέιτς παραδέχτηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι είπε ψέματα στο FBI, ενώ η ανακοίνωση της ποινής του καθυστερεί, καθώς συνεργάζεται "σε αρκετές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη,” σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα, το γραφείο του Μάλερ.

  Παράλληλα, υπάρχει κι ο Κόεν που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών κι αναμένεται να παρουσιαστεί στις φυλακές, τον επόμενο μήνα.

  Ο Κρίστι χαρακτηρίζει τον Κόεν ως "τον τουριστικό οδηγό” της SDNY και των εισαγγελέων της, στα πεπραγμένα του προέδρου Τραμπ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ