Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Φεβ-2019 10:48

  ΗΠΑ: Σύντομα στο Κογκρέσο τα ευρήματα της έρευνας για τη Ρωσία

  ΗΠΑ: Σύντομα στο Κογκρέσο τα ευρήματα της έρευνας για τη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Γουίλιαμ Μπαρ έχει αρχίσει συζητήσεις για το πως θα διαχειριστεί δύο σημαντικές αποφάσεις που τον περιμένουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για το τι θα αναφέρει στο Κογκρέσο σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την Ρωσία, αλλά και για το ποιος θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση των συζητήσεων.

  Ο διορισμός του Μπαρ αναμένεται ότι θα επικυρωθεί από την Γερουσία, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

  Ο ίδιος έχει διαβουλεύσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου για την κατάρτιση ενός σχεδίου και λεπτομερειών χειρισμού της αναφοράς του Μάλερ, που θα είναι διαθέσιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως δηλώνουν σχετικά αρμόδιες πηγές.

  Η πιο πιεστική ερώτηση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Μπαρ αναφέρεται στις πληροφορίες που θα συμπεριληφθούν στην αναφορά προς το Κογκρέσο, σχετικά με τα ευρήματα του Μάλερ.

  Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δηλώνουν ότι ο Μπαρ δεν έχει δει ακόμη κάποιο τμήμα της αναφοράς του Μάλερ, ενώ δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα.

  Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Ματ Γουίτακερ η έρευνα αυτή πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.

  Ο Μπαρ θέλει χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί και δεν έχουν καταρτιστεί κάποια σχέδια για το περιεχόμενο της αναφοράς που θα φτάσει στο Κογκρέσο, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου.

  Ο υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης έχει επίσης αρχίσει συζητήσεις για τον αντικαταστάτη του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν ο οποίος και έχει επιβλέψει την διεξαγωγή της έρευνας του Μάλερ, για μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξή της. Ο προκάτοχος του Γουίτακερ στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς είχε αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα κι ο Ρόζενσταϊν διόρισε τον Μάλερ για την διεξαγωγή της σε ένα ανεξάρτητο πλαίσιο.

  Ο Τζέφρι Ρόζεν, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών -η επικύρωση του διορισμού του οποίου έγινε από την Γερουσία το 2017- αναδεικνύεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την διαδοχή του Ρόζενσταϊν, σύμφωνα με δηλώσεις στο CNN πολλαπλών πηγών που έχουν λάβει γνώση για τις συζητήσεις.

  Ο Ρόζεν έχει προηγούμενα υπηρετήσει ως γενικός σύμβουλος του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και στο γραφείο προϋπολογισμού (ΟΜΒ) επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

  Τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρονται στην καθημερινή διαχείριση των υποθέσεων του υπουργείου και στην άσκηση καθηκόντων διοίκησης με το FBI, αλλά και τους γενικούς εισαγγελείς στις αμερικανικές πολιτείες, που αναφέρουν άμεσα στον αναπληρωτή υπουργό. Ο Ρόζεν χαρακτηρίζεται ως ένας έμπειρος δικηγόρος που έχει εργαστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία σε παναμερικανικό επίπεδο (Kirkland and Ellis).

  Ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία εργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το γεγονός αυτό, δυσχεραίνει την επιλογή του για την διαχείριση της νομικής γραφειοκρατίας του αναφερόμενου υπουργείου.

  Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε για τα σχέδια του Μπαρ.

  Ο Ρόζεν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

  Καθώς όλο και περισσότεροι στην Ουάσινγκτον υποψιάζονται ότι η έρευνα του Μάλερ πλησιάζει στο τέλος της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αρχίζει να καλλιεργείται ένα περιβάλλον νομικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο Μπαρ.

  Στην περίπτωση που ο διορισμός του Μπαρ επικυρωθεί από την Γερουσία, ο ίδιος θα πρέπει να διαχειρστεί την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ θα κληθεί να αποφασίσει για το τι θα συμβεί και με την αναφορά του Μάλερ προς το Κογκρέσο.

  Στην διάρκεια της ακρόασης που έγινε για την επικύρωση του διορισμού του τον προηγούμενο μήνα, ο Μπαρ υποσχέθηκε ότι "είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διαφάνειας που μπορεί να υπάρξει, σύμφωνα με τον κανονισμό και τους νόμους.”

  Ωστόσο, ο ίδιος δεν υποσχέθηκε την αποστολή του πλήρους περιεχομένου της αναφοράς στο Κογκρέσο, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα ήταν απαραίτητο να διαβουλευτεί με τον Μάλερ και τον Ρόζενσταϊν.

  Όπως υπαγορεύει ο κανονισμός του υπουργείου της Δικαιοσύνης, ο Μάλερ πρέπει να παραδώσει μία "εμπιστευτική αναφορά” στον υπουργό Δικαιοσύνης με την ολοκλήρωση της έρευνας.

  Από την άλλη μεριά, ο κανονισμός του ίδιου υπουργείου δεν επιβάλλει την αποστολή της αναφοράς αυτής στο Κογρέσο, ή την δημοσιοποίηση της στην αμερικανική κοινή γνώμη.

  Ο Μπαρ ξεκαθάρισε ήδη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διαφυλάσσει την δημοσιοποίηση πληροφοριών που θα μπορούσαν να είναι "υποτιμητικές” για πρόσωπα στα οποία δεν έχει γίνει απαγγελία κατηγοριών.

  Το υπουργείο υποχρεούται να ενημερώσει το Κογκρέσο για την ολοκλήρωση της έρευνας και η υποχρέωση αυτή, περιγράφεται ως μη ικανοποιητική για αρκετά μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων στο Καπιτώλιο.

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζερόλντ Νάντλερ δήλωσε ότι προσέλαβε δύο βετεράνους δικηγόρους προκειμένου να τον συμβουλεύσουν σε ζητήματα εποπτείας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά κι αναφορικά με την έρευνα του Μάλερ.

  Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη δικομματική νομοθετική πρωτοβουλία στην Γερουσία που θα υποχρεώνει τον Μάλερ να καταθέσει μία σύνοψη των ευρημάτων της έρευνας του στο Κογκρέσο, αλλά και στην αμερικανική κοινή γνώμη.

  Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της έρευνας του FBI για την Ρωσία τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

  Ο ίδιος, πέρα από τα ανακριτικά έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών με την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

  Στο πλαίσιο της έρευνας του, ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή πρώην ή εν ενεργεία συνεργάτες και συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.

  Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής έχει επεκτείνει το πλαίσιο της έρευνας και στην διερεύνηση των επιχειρηματικών και λοιπών δραστηριοτήτων πρώην συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία κι άλλες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό του πρώην πρόεδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

   

  Πηγή: CNN, ABC News, "Politico”

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων