Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Φεβ-2019 10:07

  DW: Γερμανική ασάφεια για τις αμυντικές δαπάνες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Η ετήσια έκθεση της Γερμανίας με τίτλο Strategic Level Report κατέφθασε τελευταία στα κεντρικά γραφεία του NATO στις Βρυξέλλες, μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη διάσκεψη. Η έκθεση αφορά εξοπλιστικά σχέδια, στρατιωτικές δυνατότητες και αποστολές ασφάλειας.

  Το Βερολίνο είχε υποσχεθεί να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν όμως συμφωνήσει στο 2%, διαφορετικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με αποχώρηση της χώρας του από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

  Σήμερα οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας κυμαίνονται στο 1,24% και συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη το ποσοστό είναι χαμηλό. Βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Η Γερμανία στην έκθεσή της προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ εκφράζει την πρόθεσή της να τηρήσει τη συμφωνία για το όριο του 2%, μια συμφωνία που έγινε στην Ουαλία το 2014. Πρόκειται πάντως για ένα μεγάλο ποσό, δεδομένου ότι θα μπορούσε να ανέλθει στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2019 οι δαπάνες που έχουν προβλεφθεί για το υπουργείο Άμυνας είναι περίπου στα 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το Βερολίνο αύξησε το ποσοστό από το 2018 στο 2019 από 1,18% στο 1,24%.

  Η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις

  Από πού θα προέλθουν, λοιπόν, τα υπόλοιπα χρήματα; Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει σαφή απάντηση. Για το λόγο αυτό η γερμανική έκθεση θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά ερωτήματα στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ουάσινγκτον. Τα δεδομένα που ζητούνται πρέπει να είναι ακριβή. Ειδικοί επικρίνουν αυτή τη μη ξεκάθαρη στάση της γερμανικής κυβέρνησης. "Θεωρώ πως είναι λάθος η Γερμανία να μην αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς στην έκθεση Strategic Level Report διότι απομονώνεται με αυτό τον τρόπο" δηλώνει ο Κάρλο Μασάλα, ειδικός σε θέματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κατά τη γνώμη του να χαρακτηρίσουν την Γερμανία "μαύρο πρόβατο". Ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν επιβάλει κυρώσεις από την πλευρά του και η Γερμανία ξέρει να το χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών το Βερολίνο δεν μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά δημοσιονομικά σχέδια. Άλλες χώρες πάντως όπως η Πολωνία έχουν θεσπίσει με νόμο το 2% όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες. "Εάν η χώρα συνεχίσει να επαναλαμβάνει "τις πολιτικές δεσμεύσεις", χωρίς όμως αυτές να ακολουθούνται από πράξεις τότε φαίνεται σαν να μην κρατάει τις υποσχέσεις της" λέει στην Deutsche Welle o Χένινγκ Ρίκε από της Γερμανική εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική. Για τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι σημαντικό, επισημαίνει ο Ρίκε, "να δείξει ότι τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και ότι οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα αυξήσουν τις δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ". Μ. Κόσιγκ, Ντ. Άουστιν Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ