Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 12:26

  ΕΚΤ: Τα stress tests αποτυπώνουν τη βελτιωμένη κεφαλαιακή βάση σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης

  ΕΚΤ: Τα stress tests αποτυπώνουν τη βελτιωμένη κεφαλαιακή βάση σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα συνολικά αποτελέσματα για το stress test των τραπεζών που εποπτεύει δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Οι 87 τράπεζες που καλύπτονται από το report περιλαμβάνουν 22 τράπεζες της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στα ευρύτερα τεστ της ΕΕ που συντόνισε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA). Η EKT διενήργησε επιπρόσθετα τεστ σε 54 σημαντικά ιδρύματα τα οποία εποπτεύει άμεσα και δεν συμμετείχαν στα τεστ της EBA. 

  Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι 87 τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ έχουν γίνει πιο ανθεκτικές στα χρηματοπιστωτικά σοκ τα προηγούμενα δύο έτη. Παρά το ότι ελήφθη υπόψιν πιο σκληρό δυσμενές σενάριο σε σχέση με αυτό του τεστ του 2016, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Commo Equity Tier 1 (CET1) των 87 τραπεζών μετά από μια τριετή περίοδο πίεσης ήταν 10,1%, αυξημένος σε σχέση με το 8,8% πριν από δύο χρόνια. Ο δείκτης CET1 είναι βασικό μέτρο της χρηματοοικονομικής υγείας μιας τράπεζας.

  Παρατηρώντας τις 54 μεσαίου μεγέθους τράπεζες που υποβλήθηκαν μόνο στο τεστ της ΕΚΤ, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, έχοντας αυξήσει την ικανότητά τους να απορροφούν χρηματοπιστωτικά σοκ. Πρόσθετα στο δείγμα της EBA (33 τράπεζες), το οποίο καλύπτει περί το 70% των τραπεζικών παγίων της Ευρωζώνης, αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον 9% των τραπεζικών παγίων στην περιοχή.

  Χάρη στο συνεχιζόμενο χτίσιμο κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, οι 54 αυτές τράπεζες μπήκαν στο stress test με ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, με έναν μέσο δείκτη CET1 16,9%, από 14,7% το 2016.

  Οι τράπεζες αυτές, ολοκλήρωσαν επίσης τη δοκιμασία με υψηλότερα κεφαλαιακά μαξιλάρια σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Παρά το πιο αντίξοο σενάριο, οι τράπεζες κατέληξαν να έχουν κατά μέσο όρο CET1 της τάξης του 11,8% στο τέλος του τεστ, από 8,5% το 2016.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων