Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2019 21:35

  Powell: Ανησυχητικά σημάδια, μολονότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται

  Powell: Ανησυχητικά σημάδια, μολονότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.08

  Eνώ η Fed αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ταυτόχρονα διαπιστώνει ορισμένους λόγους ανησυχίας, ανέφερε ο πρόεδρός της, Jerome Powell, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις ανακοινώσεις της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική.

  Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (2,25% - 2,50%), δίνοντας ισχυρό σήμα ότι έχει ανακόψει την πορεία αύξησης των επιτοκίων.

  "Παρά τις θετικές προοπτικές, τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε κάποια διασταυρούμενα ρεύματα και αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το outlook. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε μερικές μεγάλες ξένες οικονομίες", ανέφερε, αναφέροντας την Κίνα και την Ευρώπη ως παραδείγματα.

  Ο Powell παρατήρησε μια σειρά από σημαντικές πολιτικές πηγές αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και μεγάλων εμπορικών εταίρων τους, της πορείας του Brexit και του ασαφούς κόστους από το πρόσφατο shutdown της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve ανέφερε ακόμη ότι τα συγκεκριμένα "κάπως αντιφατικά" σημάδια δικαιολογούν την "υπομονετική" προσέγγιση της Fed ως προς την αύξηση των επιτοκίων.

  Σε σχέση με την επόμενη κίνηση της Fed και το εάν θα είναι αύξηση ή μείωση επιτοκίου, ο Jerome Powell σημείωσε ότι "εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα οικονομικά στοιχεία. Δεν μπορούμε να κρίνουμε, δεν έχουμε κάποιο ανάλογο προηγούμενο. Θα περιμένουμε υπομονετικά και θα αφήσουμε τα δεδομένα να ξεκαθαρίσουν".

  Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί ισχυρή μετατόπιση των προβλέψεών του, καθώς η Fed είχε σαφώς υπογραμμίσει τον Δεκέμβριο ότι εκτιμούσε πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του 2019, ενώ στη σημερινή του τοποθέτηση, ο Powell άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πολύ βάσιμη πιθανότητα η μορφή της ανάπτυξη της οικονομίας να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω αύξηση επιτοκίων.

  Σε ό,τι αφορά το shutdown των ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών, στο οποίο οδήγησε η αντιπαράθεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το Κογκρέσο για το ζήτημα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ο πρόεδρος της Federal Reserve εκτίμησε ότι θα έχει κόστος στην ανάπτυξη για το α' τρίμηνο, ωστόσο δεν θα αφήσει μόνιμο "αποτύπωμα" στην αμερικανική οικονομία. Ανέφερε ωστόσο ότι ένα δεύτερο shutdown θα μπορούσε να έχει πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων