Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιαν-2019 19:21

  Ντράγκι: Αντιμετώπιση των NPLs με σεβασμό στην κοινωνία, αλλά χωρίς να καταστραφούν οι τράπεζες

  Ντράγκι: Αντιμετώπιση των NPLs με σεβασμό στην κοινωνία, αλλά χωρίς να καταστραφούν οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To ζήτημα των κόκκινων δανείων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες αλλά χωρίς να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι σημείωσε καταρχήν ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

  Σε γενικές γραμμές, όμως, ανέφερε πως η ΕΚΤ δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά ενός διακανονισμού που θα βοηθούσε όσους όντως έχουν πρόβλημα αποπληρωμής, ωστόσο έγκειται στην Επιτροπή να αποφανθεί εάν η όποια λύση βρεθεί είναι σύμφωνη με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

  "Από τη μια υπάρχουν όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα φτώχειας και από την άλλη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές", είπε, σημειώνοντας ότι όσοι βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει να βοηθηθούν, χωρίς όμως να "καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα".

  Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα αγοράσει η ΕΚΤ και ελληνικά ομόλογα, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι αυτό θα γίνει όταν τα ελληνικά ομόλογα γίνουν επιλέξιμα και σήμερα, όπως είπε, δεν πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Ο Μ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

  Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ έρχονται λίγες ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας στο τέλος του Δεκεμβρίου που έφτασε τα 2,5 τρισ. ευρώ στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. 

  Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να είναι πιο αδύναμα από το αναμενόμενο λόγω της ηπιότερης εξωτερικής ζήτησης και ορισμένων παραγόντων που αφορούν συγκεκριμένες χώρες και τομείς, ανέφερε ο Ντράγκι μιλώντας στους ευρωβουλευτές. 

  "Η επιμονή των αβεβαιοτήτων ιδιαίτερα όσον αφορά κάποιους γεωπολιτικούς παράγοντες και την απειλή του προστατευτισμού επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα", σημείωσε.

  Τόνισε παράλληλα ότι η ΕΚΤ "παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται προς τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων