Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιαν-2019 13:19

  Νότια της Λεμεσού το τουρκικό σεισμογραφικό "Μπαρμπαρός"

  Νότια της Λεμεσού το τουρκικό σεισμογραφικό "Μπαρμπαρός"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νότια της Κύπρου και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού, εντός του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι ΕΝΙ-KOGAS, βρίσκεται από την Κυριακή το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό "Μπαρμπαρός", συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης "TANUX-1" που πλέει ανατολικότερα του σεισμογραφικού.
   
  Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, η πλεύση και η ταχύτητά του δείχνουν ότι το "Μπαρμπαρός" ξεκινά παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

  Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Navtex με την οποία "δέσμευσε" θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου για παράνομη δραστηριότητα – σεισμογραφικές έρευνες – του "Μπαρμπαρός" για περίοδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή από σήμερα μέχρι και τις 256 Μαίου.
   
  Αφορά σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1,8,9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεκινά από απόσταση περίπου 20 ν. μιλίων (30 χιλιομέτρων) από το Ακρωτήρι Λεμεσού στο βορειοδυτικό της άκρο και σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων (60 χιλιομέτρων) από τις ακτές του Μαζωτού στο βορειοανατολικό της άκρο.
   
  Για τα εν λόγω τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διαδικασίες όπου θα γίνουν γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες από τις ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ, ενώ για το τεμάχιο 7 αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αποφασίσει το υπουργικό την έναρξη διαπραγματεύσεων για ανάθεσή του στην κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ. 
   
  Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του "Μπαρμπαρός" είναι παράνομη και με βάση το διεθνές και το Κυπριακό Δίκαιο. Μάλιστα η νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος διεξάγει αναζήτηση, έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς να κατέχει τη σχετική άδεια, διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση για χρονική περίοδο δύο έως τεσσάρων ετών ή σε πρόστιμο από €1,7 εκατ. έως €8,5 εκατ. ενώ το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει και κατάσχεση πλοίων και εξοπλισμού.
   
  Επίσης, με τη δραστηριότητα του "Μπαρμπαρός" η Τουρκία παραβιάζει πρόδηλα και την Σύμβαση για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη Ρύπανση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων