Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιαν-2019 18:22

  Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αλλαγή ονόματος της "Σερβικής Δημοκρατίας" ζητούν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι

  Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αλλαγή ονόματος της "Σερβικής Δημοκρατίας" ζητούν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρωτοβουλία του βοσνιακού μουσουλμανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) για την αλλαγή του ονόματος της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska), μίας εκ των δύο συστατικών οντοτήτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σερβοβόσνιων.

  Το SDA ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα στο συνταγματικό δικαστήριο της Β-Ε, για την αλλαγή του ονόματος της RS διότι "δεν εκφράζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας και αποτελεί διάκριση κατά των άλλων δύο εθνικών κοινοτήτων, των Κροατοβόσνιων και των Βόσνιων Μουσουλμάνων". Το SDA αναφέρει ότι το όνομα Republika Srpska εκφράζει μόνο μία εθνική κοινότητα και είναι σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία είναι ανώτερη από το Σύνταγμα της Βοσνίας. Η πρωτοβουλία αυτή εξόργισε τον προεδρεύοντα της Τριμελούς Προεδρίας της χώρας, του Σερβοβόσνιου Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η απάντηση των Σέρβων θα είναι σκληρή.

  Ο Μίλοραντ Ντόντικ απείλησε ακόμη και με απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη αν τεθεί θέμα αλλαγής του ονόματος. "Έχουμε έτοιμα όλα τα νομοσχέδια και μέσα σε μία νύχτα μπορούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων. Αν κινήσει το SDA την διαδικασία για το όνομα θα λάβουν την απάντηση μας", προειδοποίησε ο Ντόντικ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ν1.

  Ο Ντόντικ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών όλων των σερβοβοσνιακών κομμάτων για να διαμορφωθεί κοινή στάση στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

  Η Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) είναι μία από τις δύο διοικητικές οντότητες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ η δεύτερη είναι η Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, γνωστή και ως Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία.

  Η ίδρυση της αποφασίστηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ντέιτον, των ΗΠΑ, το 1995 και η ύπαρξη της κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες των Βόσνιων Μουσουλμάνων όλο και πιο συχνά ζητούν την κατάργηση των δύο οντοτήτων και την πλήρη ενιαιοποίηση του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Από την άλλη, η ηγεσία των Σερβοβόσνιων, σε κάθε τέτοιο αίτημα, απαντά απειλώντας με απόσχιση και ένωση με τη Σερβία.

  Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων