Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιαν-2019 15:34

  Ντράγκι: Πολλές οι αβεβαιότητες, έτοιμη η ΕΚΤ να προσαρμόσει την πολιτική της

  Ντράγκι: Πολλές οι αβεβαιότητες, έτοιμη η ΕΚΤ να προσαρμόσει την πολιτική της
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:35

  Επικαλούμενος την αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε σήμερα ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν.

  Ταυτόχρονα προειδοποίησε για "καθοδικούς κινδύνους στις προοπτικές για την ανάπτυξη", λόγω των επίμονων αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικές εξελίξεις, την απειλή του προστατευτισμού, τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το Brexit αλλά και την υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές.

  Υπάρχουν επίσης πολιτικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης που ενισχύουν την αβεβαιότητα, καθώς και ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της Κίνας που επιβαρύνουν το αναπτυξιακό δυναμικό, πρόσθεσε.

  Το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας ομόφωνα αναγνώρισε την πιο αδύναμη ορμή της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και την ενίσχυση των κινδύνων το τελευταίο διάστημα, ανέφερε.

  Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει αναλόγως όλα τα μέσα που διαθέτει.

  "Αξιολογούμε ακόμα τις συνθήκες και η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση και όχι στη λήψη αποφάσεων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αβεβαιότητα εντείνεται θα λάβουμε αποφάσεις. Έχουμε ακόμα στη διάθεση μας όλα τα εργαλεία πολιτικής". 

  Από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι οι αγορές εργασίας στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης παραμένουν ισχυρές και συνεχίζονται οι μισθολογικές αυξήσεις κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό σε βάθος χρόνου.

  "Αυτό συμβαίνει κυρίως στις χώρες του κέντρου όπου υπάρχει μικρή ανεργία και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες", εκτίμησε.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εφαρμόζει διευκολυντική νομισματική πολιτική, παρά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο, ενώ θα επαναξιολογήσει τη στρατηγική της τον Μάρτιο όταν θα έχει στη διάθεση της και τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.  

  Κάλεσε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

  Υπογράμμισε τέλος ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί σημαντικά η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, σημείωσε ότι έχουν πλέον γίνει ελαφρώς επεκτατικές στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει ακόμα και για τη Γερμανία.

  Ισχυρές οι τράπεζες

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε παράλληλα ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρές με βελτιωμένους κεφαλαιακούς δείκτες και διαδικασίες για τη διαχείριση του κινδύνου.

  "Υπάρχουν ωστόσο ακόμα σε ορισμένες περιοχές χαρτοφυλάκια με υψηλό όγκο κόκκινων δανείων και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα", ανέφερε. 

  Δ. Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων