Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Δεκ-2018 09:59

  Η Κίνα σε ιστορικό σταυροδρόμι

  Η Κίνα σε ιστορικό σταυροδρόμι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είχε κάθε λόγο να θριαμβολογεί κατά την ομιλία που έδωσε την Τρίτη στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο ενώπιον 3.000 αξιωματούχων και ξένων προσκεκλημένων. Άλλωστε η περίσταση ήταν εορταστική, εφόσον επρόκειτο για την τελετή της συμπλήρωσης 40 ετών από τη στροφή της Κίνας, υπό την καθοδήγηση του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, στην οικονομία της αγοράς. Μια στροφή που άλλαξε την όψη όχι μόνο του ασιατικού κολοσσού, αλλά όλου του κόσμου.

  Με ενδιάμεσους σταθμούς τη "νότια περιοδεία" του Ντενγκ το 1992 (οπότε ενθαρρύνθηκε η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με τη σύμπραξη ξένων κεφαλαίων) και την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 η (μερική) φιλελευθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας μετέτρεψε την αχανή, κατά βάση αγροτική, χώρα που κληροδότησε στους επιγόνους του ο Μάο Τσετούνγκ, στην πρώτη εξαγωγική δύναμη του πλανήτη και σε κύριο ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

  Όμως το βλέμμα του διεθνούς ακροατηρίου ήταν την Τρίτη προσηλωμένο όχι στο μεταμαοϊκό παρελθόν, αλλά στο άμεσο μέλλον, καθώς η απειλή των εμπορικών πολέμων που έχει δρομολογήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, τα σημάδια επιβράδυνσης που ούτως ή άλλως εμφανίζει η κινεζική οικονομία και η φιλοδοξία μετάβασης από τον ρόλο του φτηνού "παγκόσμιου εργοστασίου" σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο ισχυρής προστιθέμενης αξίας, δημιουργούν αναπάντητες ερωτήσεις και ανησυχίες.

  "Θα κάνουμε θαύματα"

  Άλλωστε αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης του κεντρικού οργάνου οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας που ακολούθησε, με τη συμμετοχή των 376 τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, της ηγεσίας της Εθνοσυνέλευσης, του Στρατού, της Δικαιοσύνης και των κρατικών επιχειρήσεων. Τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου οργάνου θα αποτελέσουν και τον κορμό των αποφάσεων της ετήσιας συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης στις 5 Μαρτίου για την οικονομική πολιτική της χρονιάς.

  Εξού και στην επετειακή ομιλία του, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Σι Τζινπίνγκ επιχείρησε πρωτίστως να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση, μην κρύβοντας πάντως το γεγονός ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες. "Κάθε βήμα μεταρρύθμισης και ανοίγματος θα είναι δύσκολο και θα συναντήσουμε κάθε είδους κινδύνους και προκλήσεις στο μέλλον, ίσως ακόμη και τρομακτικές θύελλες ή κύματα που δεν έχουμε φανταστεί" τόνισε χαρακτηριστικά, υποσχόμενος την ίδια στιγμή ότι η Κίνα "θα κάνει θαύματα".

  Πάνω από όλα το Κόμμα

  Οι ασιατικές αγορές αγορές, ωστόσο, δεν ενθουσιάστηκαν και αντέδρασαν πτωτικά, διακρίνοντας την απροθυμία του Σι Τζινπίνγκ να ανοίξει τα χαρτιά του, περιγράφοντας συγκεκριμένα το πώς αντιλαμβάνεται την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση. Αντιθέτως, αυτό που με κάθε τρόπο τόνισε ο Κινέζος ηγέτης (ο ισχυρότερος στα χρονικά μετά τον Ντενγκ) ήταν η "ιδιαιτερότητα" του κινεζικού μοντέλου, πρωτίστως σε ό,τι έχει να κάνει με το πολιτικό μονοπώλιο του Κόμματος.

  "Δεν υπάρχουν εγχειρίδια με χρυσούς κανόνες ούτε αλαζόνες δάσκαλοι που να μπορούν να υπαγορεύσουν στον κινεζικό λαό τι να κάνει" ήταν η φράση-κλειδί, σε μία συγκυρία κατά την οποία η Δύση πιέζει για άνοιγμα του κινεζικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, άρση των ελέγχων κεφαλαίων, πάταξη της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και περιορισμό των αθέμιτων πλεονεκτημάτων των (καταχρεωμένων) κρατικών επιχειρήσεων.

  Παράλληλα, οι δικαστικές περιπέτειες της κληρονόμου της Huawei (πρώτου φυσικού προσώπου διεθνώς που διώκεται ποινικά για παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων έναντι τρίτων) υπενθυμίζουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αντιπαράθεση για την πρωτοκαθεδρία στην τέταρτη τεχνολογική επανάσταση, από την οποία, άλλωστε, κρίνεται και η γεωστρατηγική ισχύς.

  Η μείωση των δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα και η αύξηση των εισαγωγών σόγιας από τις ΗΠΑ αποτελούν το πρώτο κατευναστικό μήνυμα της Κίνας ενόψει των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων του Ιανουαρίου στο πλαίσιο της 90ήμερης "εκεχειρίας" στον εμπορικό πόλεμο που συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες οι Σι και Τραμπ. Στο εσωτερικό, πάλι, η λελογισμένη νομισματική και κυρίως δημοσιονομική χαλάρωση προορίζονται να απορροφήσουν τους κραδασμούς.

  Τέσσερις δεκαετίες καλπασμού σε αριθμούς

  η θέση της Κίνας στις εξαγωγές, με αξία 2,49 δισ. δολαρίων το 2017, έναντι 21 δισ. δολαρίων το 1980.

  42 φορές

  αυξήθηκε ο όγκος της κινεζικής οικονομίας ανάμεσα στο 1980 και στο 2017, ήτοι από τα 305 δισ. στα 12,7 τρισ. δολάρια.

  90 φορές

  αυξήθηκε μεταξύ 1980 και 2016 η κατανάλωση των κινεζικών νοικοκυριών, ήτοι από τα 49 δισ. στα 4,4 τρισ. δολάρια.

  620

  οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι (σε δολάρια), περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού. Κορυφαίος ο Τζακ Μα της Alibaba με περιουσία 39 δισ. δολαρίων.

  700 εκατ.

  ο αριθμός των ανθρώπων που ξεπέρασαν το όριο της φτώχειας σε τέσσερις δεκαετίες.

  10,2%

  ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας μεταξύ 1980 και 2016.

  168 δισ. $

  οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα το 2017.

  216 δισ. $

  οι κινεζικές επενδύσεις εκτός συνόρων το 2016.

  230 δισ. $

  οι επενδύσεις της Κίνας στη νοτιοανατολική Ασία από το 2000 έως σήμερα, έναντι 230 δισ. από την Ιαπωνία.

  60%

  του παραγόμενου προϊόντος προέρχεται σήμερα από τον ιδιωτικό τομέα και 90% των νέων θέσεων εργασίας.

  13,9%

  το μερίδιο εθνικού πλούτου που κατέχεται από το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού, έναντι 6,4% το 1980.

  14,8%

  το μερίδιο εθνικού πλούτου που κατέχεται από το φτωχότερο 50% του πληθυσμού, έναντι 26,7% το 1980.

  5 φορές

  αυξήθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 1980 και 2014.

  63%

  του αμερικανικού ΑΕΠ αντιπροσωπεύει η κινεζική οικονομία, έναντι 11% το 1997.

  1,1 τρισ. $

  τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας σε δολάρια, τα υψηλότερα στον κόσμο.

  2,6% του ΑΕΠ

  ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2018 – εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί.

  34 τρισ. $

  ο κατά προσέγγιση όγκος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Κίνα το 2017, ήτοι 266% του ΑΕΠ, έναντι 162% το 2008.

  14%

  ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το 2017.

  10 τρισ. δολάρια

  ο κύκλος εργασιών του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

  6,5%

  ο στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018 – εκτιμάται ότι δεν θα επιτευχθεί.

  5%

  ο ρυθμός ανάπτυξης που θα πρέπει να διατηρήσει η Κίνα την επόμενη δεκαετία για να μην πέσει στην "παγίδα μέσου εισοδήματος".

  4%

  το ποσοστό των αναλφάβητων στον γενικό πληθυσμό το 2010, έναντι 22% το 1982.

  30%

  το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  76 έτη

  το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης το 2016, έναντι 66 ετών το 1979.

  37 έτη

  η διάμεση ηλικία του πληθυσμού, έναντι 28 ετών για την Ινδία.

  44%

  το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών προς το εργατικό δυναμικό το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, έναντι 14% το 2015.

  1,39 δισ.

  ο πληθυσμός της Κίνας το 2017, έναντι 963 εκατομμυρίων το 1978. Από το 1979 γενικεύτηκε η "πολιτική του ενός παιδιού" που χαλάρωσε πρόπερσι.

  128 φορές

  αναφέρθηκε ο Σι Τζινπίνγκ στο "Κόμμα" κατά την ομιλία του την Τρίτη, έναντι 87 αναφορών στις "μεταρρυθμίσεις".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων