Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 16:32

  Γερμανικό Sekt εναντίον γαλλικής σαμπάνιας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για τις πωλήσεις κρασιών γενικότερα και ειδικότερα για τις πωλήσεις αφρώδους οίνου. Στη Γερμανία είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε δυο είδη που μοιάζουν: Sekt και γαλλική σαμπάνια.

  Καμία άλλη εποχή του χρόνου δεν ακούγονται τόσο συχνά οι ήχοι από μπουκάλια που ανοίγουν όσο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Γερμανικού Οινολογικού Ινστιτούτου ένας Γερμανός καταναλώνει κατά μέσο όρο το χρόνο 3,5 λίτρα Sekt, το οποίο είναι η γερμανική εκδοχή της γαλλικής σαμπάνιας.

  Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ποιότητα του Sekt έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα είναι ο αμπελουργός Φόλκερ Ράουμλαντ, ο οποίος δηλώνει πως σε γευσιγνωσίες που διοργανώνονται δύσκολα μπορεί πια κανείς να ξεχωρίσει, όσον αφορά το άρωμα και τη γεύση, ένα καλό Sekt από τη σαμπάνια.

  Πέρυσι εισήχθησαν 96.000 εκατόλιτρα σαμπάνιας στη Γερμανία. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 14% των εισαγωγών αφρώδους οίνου και είναι κατά 1,3% περισσότερο σε σύγκριση με το 2016.

  "Εμείς έχουμε το δικό μας στιλ, δεν αντιγράφουμε τη σαμπάνια" δηλώνει ο Φόλκερ Ράουμλαντ. Ακόμα και εάν ο τρόπος της παρασκευής με τη δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι είναι ο ίδιος με τη σαμπάνια, ο Γερμανός ειδικός θεωρεί πως το Sekt έχει τον δικό του χαρακτήρα. Επιπλέον έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με τη γαλλική σαμπάνια.

  Στις αρχές του 1980 οι Γερμανοί αμπελουργοί φτιάχνουν Sekt

  Η ετήσια παραγωγή Sekt από εξειδικευμένους αμπελουργούς αντιστοιχεί περίπου σε 9 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο ενώ η γενικότερη κατανάλωση Sekt κυμαίνεται στα 290 εκατομμύρια λίτρα και αφορά μια μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή.

  Την πρωτοκαθεδρία στον βιομηχανικό τομέα έχει ο όμιλος Henkell, ο οποίος βλέπει θετικά τον ανταγωνισμό από μικρούς εξειδικευμένους καλλιεργητές. Η τάση, όπως λέει, είναι η ποιότητα και ο καταναλωτής φαίνεται πρόθυμος να πληρώσει κάτι παραπάνω, δηλώνει ο Αντρέας Μπίσελ, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Henkell.

  Στη Γερμανία οι αμπελουργοί ξεκίνησαν να φτιάχνουν δικό τους Sekt την δεκαετία του 1980. O Φόλκερ Ράουμλαντ έφτιαξε το δικό του Sekt το 1981, όταν ακόμα σπούδαζε. Το 1982 ήταν μια χρονιά που παρήχθησαν μεγάλες ποσότητες και οι αμπελουργοί αναζητούσαν νέους τρόπους να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους. Η αρχική σκέψη ήταν να φτιάξουν Sekt από ένα μόνο συγκεκριμένο είδος σταφυλιού. Με την πάροδο των χρόνων όμως αυτό άλλαξε. Σε Sekt φτιαγμένο από ρίσλινγκ δόθηκε συχνά ένας πιο όξινος χαρακτήρας ενώ όλο και πιο αγαπητό γινόταν το Sekt από ποικιλίες της Βουργουνδίας.

  O τζίρος της Henkell πέρυσι όσον αφορά το Sekt έφτασε τα 702 εκατομμύρια ευρώ και ο Φόλκερ Ράουμλαντ έχει 850.000 μπουκάλια στο κελάρι του, τα οποία περιμένει να ωριμάσουν. Οι μέρες αυτές είναι σίγουρα μέρες για καλό κρασί, σαμπάνια ή Sekt.

  Πέτερ Τσούνκε (DPA)

  Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων