Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Δεκ-2018 21:00

  Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. - Οδεύει προς δύο αυξήσεις το 2019

  Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. - Οδεύει προς δύο αυξήσεις το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve ανακοίνωσε ότι αυξάνει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), προαναγγέλλοντας ωστόσο έναν πιο αργό ρυθμό αύξησης σε σχέση με τα αναμενόμενα για το 2019, όπως και ήταν ευρέως αναμενόμενο.

  Οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν ομόφωνα την αύξηση των 25 μονάδων βάσης που φέρνει το επιτόκιο στο εύρος του 2,25% έως 2,50%, στην ένατη αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και άρχισε η "στροφή" στη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν από την Fed, 11 εκ των 17 αρμόδιων αξιωματούχων της εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες από δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2019, μια θέση που τον Σεπτέμβριο υιοθετούσαν μόλις 7 εκ των 16, ενώ στην προηγούμενη πρόβλεψη γινόταν λόγος για τρεις.

  Έξι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το 2019 θα χρειαστούν τρεις αυξήσεις, με τον αντίστοιχο αριθμό τον Σεπτέμβριο να έφθανε τους εννέα.

  Έξι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μόλις μία αύξηση εντός του επόμενου έτους (τρεις τον Σεπτέμβριο).

  Όσον αφορά το 2020, οι προβλέψεις αναφέρονται σε μία και μόνη αύξηση, με την εκτίμηση για το ουδέτερο επιτόκιο (που δεν θα επιταχύνει, αλλά και δεν θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης) να διαμορφώνεται στο 2,75% από 3%, που ήταν η προηγούμενη. Με βάση τα παραπάνω, η Fed απέχει μόλις μία αύξηση από το ύψος που η ίδια θεωρεί ως "ουδέτερα επιτόκια".

  Στη σχετική ανακοίνωση, η Fed χρησιμοποιεί δύο φορές το ρήμα "κρίνει" αντί του "αναμένει", υπονοώντας λιγότερη απολυτότητα για τα μελλοντικά της σχέδια.

  Η Federal Reserve αναφέρεται στην πρόσφατη σχετική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως, κρίνοντας τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές "μάλλον ισορροπημένο", ωστόσο σημειώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις για να προσαρμόζει ανάλογα τη νομισματική της πολιτική.

  Οι αποφάσεις της Fed δείχνουν ότι πλησιάζει το τέλος του κεφαλαίου της "ομαλοποίησης" της νομισματικής πολιτικής που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2015, με τη σταδιακή αύξηση επιτοκίων που είχαν μείνει για περίπου 7 χρόνια κοντά στο μηδέν, προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει από το σοκ της οικονομικής κρίσης του 2008.

  Η εκτίμηση για τον δομικό πληθωρισμό στο τέλος του 2018 αναθεωρήθηκε στο 1,9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2%. Μικρή μείωση υπάρχει και στην εκτίμηση για την ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ στο σύνολο του έτους, στο 3% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 3,1%, ενώ για το 2019 η εκτίμηση αναθεωρείται επίσης προς τα κάτω, στο 2,3% έναντι 2,5%. 

  Η κίνηση της Fed ήλθε εν μέσω ενός ασυνήθιστου πολιτικού κλίματος, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επεμβαίνει ανοικτά, καλώντας τους ομοσπονδιακούς τραπεζίτες να μην προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, με μηνύματά του μέσω... Twitter.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων