Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Δεκ-2018 12:00

  Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο πληθωρισμός, συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα

  Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο πληθωρισμός, συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το Νοέμβριο, τη στιγμή που η ΕΚΤ ολοκληρώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που στόχο είχε να αυξήσει τις τιμές καταναλωτή.

  Επίσης, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε τα στοιχεία για το εμπόριο τα οποία για άλλη μία φορά επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο.

  Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Eurostat ανέφερε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,9% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σε μια απότομη πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 2,2% του Οκτωβρίου.

  Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αποδίδεται εν μέρει στην σταθεροποίηση των ενεργειακών τιμών στη διάρκεια του Νοεμβρίου, αλλά επίσης αποτυπώνει την μηνιαία πτώση των τιμών στον κλάδο υπηρεσιών.

  Το στοιχείο αυτό αποτελεί ανησυχία για την ΕΚΤ δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τη δυναμική της εγχώριας ζήτησης παρά των παραγόντων παγκοσμίως.

  Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς ενέργεια και τρόφιμα), υποχώρησε στο 1% από το 1,1%. Όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε το QE, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφωνόταν στο 0,6% (τον Μάρτιο του 2015).

  Η Eurostat επίσης ανέφερε ότι οι προσαρμοσμένες εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης στον υπόλοιπο κόσμο, αυξήθηκαν 2,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο.

  Αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο, κατά 2,6%, αφήνοντας την ευρωζώνη με εμπορικό πλεόνασμα 12,5 δισ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο από τα 13 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

  Η αύξηση των εμπορικών πλεονασμάτων βρίσκεται πίσω από την οικονομική άνοδο της ευρωζώνης το 2017, όταν είχε καταγράψει την ισχυρότερη χρονιά ανάπτυξης σε μια δεκαετία.

  Αλλά έχουν συρρικνωθεί το 2018, πλήττοντας την ανάπτυξη. Το εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 14 δισ. ευρώ από τα 17,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2017.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων