Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Δεκ-2018 08:41

  "Όχι" ΕΕ στην Μέι για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit

  "Όχι" ΕΕ στην Μέι για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10.37

  Η δικλείδα ασφαλείας ("backstop") για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα εφαρμοστεί "προσωρινά" και "μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο" αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ για το Brexit, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης.

  Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ζήτησε την Πέμπτη από τους 27 ομολόγους της περισσότερες "νομικές και πολιτικές" εγγυήσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Ωστόσο, αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στην τελική δήλωση είχε μορφή διευκρινήσεων: δεσμεύονται να "εργαστούν γρήγορα για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία", προκειμένου "να μη χρησιμοποιηθεί το "backstop"". Εάν όμως αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί, "θα εφαρμοστεί προσωρινά, αν και για όσο δεν υπάρχει μεταγενέστερη συμφωνία" και "αυστηρά για όσο είναι απαραίτητο", εξηγούν στα τελικά συμπεράσματα.

  Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης, η ΕΕ πρόσθεσε κάποιες "διευκρινίσεις", ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο "επαναδιαπραγμάτευσης".

  "Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι θέλουν, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς. Συχνά βρισκόμαστε σε μια θολή και αόριστη συζήτηση και είναι καιρός να έχουμε σαφήνεια", επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δε θα υπάρξουν "καινούργιες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την ΕΕ".

  Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανήγγειλε ότι τη 19η Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες αναφορικά με τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

  Η Τερέζα Μέι τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το τελικό σχέδιο συμφωνίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου τίθεται σε κίνδυνο, εάν οι ανησυχίες των Βρετανών βουλευτών για τις επιπτώσεις του backstop δεν κατευναστούν.

  Μετά το πέρας της Συνόδου, ο σκιώδης υπουργός του βρετανικού Εργατικού Κόμματος για ζητήματα Brexit Keir Starmer τόνισε ότι η κ. Μέι δεν κατάφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στο περιεχόμενο της συμφωνίας και την κάλεσε να την φέρει ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, ώστε το σώμα να ψηφίσει επ' αυτής.

  Η σχετική ψηφοφορία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου, αναβλήθηκε, καθώς, όπως παραδέχθηκε η κ. Μέι, η απόρριψη της συμφωνίας θα κυριαρχούσε με μεγάλη διαφορά.

  Εκείνο που ζητούν κυρίως οι "σκληροί" Brexiteers του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος είναι εγγυήσεις ότι η δικλείδα ασφαλείας για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Δημοκρατίας της Ιρλανδίας δεν θα γίνει "όχημα" για μόνιμη πρόσδεση του Ηνωμένου Βασιλείου στους κανόνες και τις ρυθμίσεις της ΕΕ, γεγονός που θα την εμποδίσει στη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.

  Την Τετάρτη το βράδυ, η Τερέζα Μέι επιβίωσε εσωκομματικής πρότασης μομφής, λαμβάνοντας τη θετική ψήφο 200 εκ των 317 βουλευτών των Συντηρητικών, με 117 ωστόσο να ψηφίζουν την αποπομπή της. Την Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι δεν θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές.

  Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ξεκαθάρισε ότι, ενώ η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την κ. Μέι, δεν θα μπορούσε κατά κανέναν τρόπο να παραχωρήσει στη Βρετανία δυνατότητα μονομερούς αποχώρησης από το backstop.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων