Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Δεκ-2018 16:48

  Κρίση για το Brexit, "συμφωνία" για τα παράγωγα

  Κρίση για το Brexit, "συμφωνία" για τα παράγωγα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Γιάννη Αγγέλη

  Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τα τελευταία 24ωρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί πλαίσιο συμφωνίας με τους οίκους εκκαθάρισης παραγώγων στο City του Λονδίνου προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας αναταραχής στο clearing των συμβολαίων σε περίπτωση "no deal” μεταξύ Βρυξελλών – Λονδίνου για το Brexit

  Το πλαίσιο συμφωνίας που προωθείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, προβλέπει ότι τα υπάρχοντα clearing houses του Λονδίνου θα μπορούν χωρίς νομικά ή άλλα προβλήματα να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στην Ε.Ε. με τους ίδιους όρους όπως ισχύει σήμερα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ το συγκεκριμένο πλαίσιο εμφανίζεται ως προσωρινό, εντούτοις στο κείμενο -σύμφωνα με αναφορές στο Bloomberg- δεν προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα που θα ισχύει το συγκεκριμένο καθεστώς. 

  Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Capital.gr, ο όγκος των παραγώγων/σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων που βρίσκεται σε ισχύ στην Ε.Ε. είναι σε ιστορικά υψηλά μεγέθη και περνά το 25% της παγκόσμιας αγοράς, ήτοι τα 600 τρισ. ευρώ... Το ακραία εντυπωσιακό –και ανησυχητικό στοιχείο– είναι ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 75% των συμβολαίων αυτών βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών.

  Με τη συμφωνία που ετοιμάζει η Κομισιόν και η οποία θα πρέπει να ισχύσει ακόμα και στην περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας για το Brexit, τα συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ και τα οποία διαχειρίζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό τρεις βασικά οίκοι εκκαθάρισης, οι London Stock Exchange Group Plc, International Exchange Inc. και London Metal Exchange, θα μπορούν να παραμείνουν υπό τη διαχείρισή τους και την εκκαθάρισή τους με πλήρη νομική κάλυψη τόσο από τις εποπτικές αρχές της Μ. Βρετανίας όσο και της Ε.Ε.   

  Η Κομισιόν με το πλαίσιο αυτό εμφανίζεται να καλύπτει πλήρως το επίμονο αίτημα των oίκων εκκαθάρισης του Λονδίνου, ιδιαίτερα μετά την αύξηση της πιθανότητας να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις συναλλαγές μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ε.Ε. σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο...  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων