Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Δεκ-2018 14:44

  Berenberg: Ο Μακρόν θα έχει την κατάληξη του Ρέντσι; Μάλλον όχι

  Berenberg: Ο Μακρόν θα έχει την κατάληξη του Ρέντσι; Μάλλον όχι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε σύγκριση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και στον Ματέο Ρέντσι προχωρά η Berenberg, διερωτώμενη αν θα μπορούσε ο Γάλλος πρόεδρος να έχει την κατάληξη του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού -ένας νέος μεταρρυθμιστής που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας με σχέδιο και εντολή να μεταμορφώσει τη χώρα του, αλλά τελικά έχασε πρόωρα τη δυναμική αυτή; Όπως επισημαίνει, οι νέες διαμαρτυρίες των "κίτρινων γιλέκων", κατά τις οποίες σημειώθηκαν συμπλοκές, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα. 

  Πιο αναλυτικά, η Bereberg σημειώνει πως έχει στοιχηματίσει στην πρόβλεψή της ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν μπορούν να δώσουν μια χρυσή δεκαετία στη Γαλλία. Αναμένει ο Μακρόν να ολοκληρώσει το έργο της μεταμόρφωσης της χώρας του, όπως έκανε η Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και επομένως παρακολουθεί με ενδιαφέρον αν τώρα ο Γάλλος πρόεδρος θα υποχωρήσει. 

  Σύμφωνα με την Berenberg, ο Μακρόν έχει δύο πλεονεκτήματα έναντι του Ρέντσι: 

  -Έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, στηριζόμενος από ένα κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος. Ακόμη κι αν το κόμμα του, το LREM, δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές τον Μάιο, μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τουλάχιστον έως το τέλος της πενταετούς του θητείας το 2022.  

  -Με κάποιους περιορισμούς, ο Μακρόν μπορεί να σταματήσει τις διαμαρτυρίες με κάποιες δημοσιονομικές υποχωρήσεις. Η Γαλλία δεν θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικά προβλήματα αν το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξηθεί λίγο πάνω από το 3% ξανά το 2019.

  Ο Μακρόν θέλει να συναντήσει εκπροσώπους των "κίτρινων γιλέκων" αυτήν την εβδομάδα. Πριν από αυτό αυτό, θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον γαλλικό λαό, πιθανόν κάνοντας κάποιες υποχωρήσεις, κρατώντας παράλληλα μια σταθερή στάση κατά των βιαιοτήτων στο περιθώριο των διαμαρτυριών. Η Berenberg προειδοποιεί ότι αν ο Μακρόν υποχωρήσει σε φιλο-αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αυτές, η πρόβλεψή της ότι η Γαλλία θα μπορούσε να καταστεί "ατμομηχανή" για την ανάπτυξη της Ευρώπης θα τεθεί σε κίνδυνο. Σε αυτό το στάδιο πάντως, η Berenberg θεωρεί πως μια τέτοια εξέλιξη έχει πολύ λίγες πιθανότητες. 

  Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, η  Berenberg αναφέρει πως μια σειρά εξωτερικών αναταράξεων και πολιτικών κινδύνων έχει εκτροχιάσει την ανοδική τάση στην ανάπτυξή της. Όπως σημειώνει, παρά τα θετικά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5%. Μάλιστα, εκτιμά πως η ζήτηση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

  Η τωρινή επιβράδυνση διαφέρει από τις άλλες, σύμφωνα με την Berenberg, διότι μια σειρά εξωτερικών αναταράξεων και πολιτικών κινδύνων έχουν οδηγήσει την Ευρωζώνη σε έναν κύκλο φόβου. Καθώς η αβεβαιότητα εξαπλώνεται, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντιδρούν πιο νευρικά σε ειδήσεις, που σε ποιο σταθερές περιόδους, θα αντιμετώπιζαν με ψυχραιμία. 

  Πάντως, αν αυτοί οι κίνδυνοι που συνδέονται με τους εξωτερικούς και πολιτικούς παράγοντες δεν πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2019, η προοπτική θα μπορούσε να γίνεται ξανά αισθητά καλύτερη. 

  Σύμφωνα με την Berenberg, καθώς το κόστος που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις στην οικονομία των ΗΠΑ γίνεται ορατό με το πέρασμα του χρόνου, αναμένεται η αμερικανική κυβέρνηση να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα και την Ε.Ε. Πριν τα μέσα του 2019. Αν γίνει αυτό, το κλίμα για τις εξαγωγικά προσανατολισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες μπορεί να ανακάμψει γρήγορα. Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου εξελίσσονται σε θετικό παράγοντα και η κρίση στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να τελειώσει σύντομα. Αν η Ευρώπη αποφύγει τον κίνδυνο ενός σκληρού Brexit risk και η Ιταλία δεν διολισθήσει σε μια κρίση χρέους, η ανάπτυξη μπορεί να σταθεροποιηθεί και πάλι. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων