Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 12:01

  Ευρωζώνη: Χαμηλότερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο

  Ευρωζώνη: Χαμηλότερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε βραδύτερα από ό,τι αναμενόταν στο τρίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών, ενώ η αύξηση των αποθεμάτων, τόνωσε τη δραστηριότητα.

  Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η εξασθένιση των εξαγωγών επηρέαζε αρνητικά την ανάπτυξη το 2018, σε μια αντίθεση από το περασμένο έτος όταν η αύξηση των εξαγωγών βοήθησε την οικονομία της ευρωζώνης να καταγράψει την ισχυρότερη επίδοση της δεκαετίας.

  Τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι χωρίς τη συσσώρευση των αποθεμάτων, η οικονομία θα είχε συρρικνωθεί στο γ΄ τρίμηνο. Μια αύξηση των αποθεμάτων μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της ανάπτυξης στα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι επιχειρηματίες καλύπτουν τις παραγγελίες των καταναλωτών με αγαθά που έχουν ήδη κατασκευάσει.

  Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ των 19 χωρών της ευρωζώνης διαμορφώθηκε 0,2% υψηλότερα στο γ΄ τρίμηνο από το β΄ τρίμηνο, και 1,6% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

  Οι οικονομολόγοι αναμένουν να δουν ανάκαμψη στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, από τη στιγμή που η οικονομία στο τρίμηνο μέχρι το Σεπτέμβριο επηρεάστηκε δυσμενώς από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα οποία επαναλαμβάνουν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων