Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 11:08

  Τι θα αλλάξει στην Ευρωζώνη για να ενισχυθεί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι θα αλλάξει στην Ευρωζώνη για να ενισχυθεί

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:23

  "Μετά από πολλούς μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και μια μαραθώνια συνεδρίαση, τα καταφέραμε", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, αναφερόμενος στο περιεκτικό σχέδιο για την ενίσχυση της Ευρωζώνης στο οποίο συμφώνησαν ομόφωνα  οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών.

  Το σχέδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης προβλέπει:

  -Την ενίσχυση του ρόλου του ESM ούτως ώστε να μπορεί να έχει αυξημένη δυνατότητα αποτροπής κρίσεων και εκκαθάρισης στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εργαλείων πρόληψης του ESM. Η στήριξη του ESM θα λειτουργεί ως ύστατη λύση και για αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο προϋποθέσεων στήριξης. Μελλοντικά θα ακολουθήσει η τροποποίηση της συνθήκης του ESM.

  -Τη συμφωνία ESM και Κομισιόν η οποία θα βελτιώσει τη συνεργασία εντός και εκτός των ορίων των προγραμμάτων της χρηματοοικονομικής στήριξης.

  -Έναν κοινό μηχανισμό προστασίας (backstop) για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, ο οποίος θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της τραπεζικής ένωσης. Το backstop θα παρουσιαστεί νωρίτερα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία του 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στη μείωση του ρίσκου έως το 2020.

  -Μια διαδικασία για την ενίσχυση της διατηρησιμότητας του χρέους στην Ευρωζώνη. Στην κατεύθυνση αυτή θα θεσπιστούν ρήτρες συλλογικής δράσης έως το 2022.

  Σε ό,τι αφορά τα εργαλεία ανταγωνιστικότητας, η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν μια αρχιτεκτονική για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης που θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η αρμόδια ομάδα εργασίας προχωρά με το σχεδιάσμό, την εφαρμογή και το χρονοδιάγραμμα ενός εργαλείου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας.

  Οι ΥΠΟΙΚ συζήτησαν επίσης τα πιθανά χαρακτηριστικά ενός μηχανισμού στεθεροποίησης, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος επιδότησης της ανεργίας. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για την ανάγκη ή το σχεδιασμό μιας τέτοιας λειτουργίας ωστόσο οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται.

  Περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει και για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων προτού το Eurogroup καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη που θα δώσει το έναυσμα για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου με την εντολή να εργαστεί πάνω στα επόμενα βήματα και να ενημερώσει για την πρόοδο τον Ιούνιο του 2019.

  Παράλληλα, το Eurogroup θα εργαστεί πάνω σε όλες τις πιθανές λύσεις για τους περιορισμούς του υφιστάμενου πλαισίου πρόληψης ρευστότητας στην εκκαθάριση τραπεζών.

  Η σημερινή σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες διαπραγματεύσεων και το προτεινόμενο σχέδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

  Αναστασία Κυριανίδη
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων