Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 10:52

  Η Βρετανία έχει το δικαίωμα ανάκλησης της αποχώρησης από την ΕΕ μονομερώς (upd)

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Βρετανία έχει το δικαίωμα ανάκλησης της αποχώρησης από την ΕΕ μονομερώς (upd)

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:05

  Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε πως η Βρετανία έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει μονομερώς την γνωστοποίηση της πρόθεσης αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Το ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως "ο γενικός εισαγγελέας Campos Sanchez-Bordona, προτείνει ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να διακηρύξει ότι το Άρθρο 50 επιτρέπει την μονομερή ανάκληση της κοινοποίησης πρόθεσης αποχώρησης από την ΕΕ".

  Ο γενικός εισαγγελέας αναλύει λεπτομερώς τις νομικές κυρίως πτυχές της διαφοράς και προτείνει με πλήρη ανεξαρτησία στο Δικαστήριο τη λύση που θεωρεί ενδεδειγμένη. Αν και οι γνωμοδοτήσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, το δικαστήριο συνήθως τις ακολουθεί στις τελικές αποφάσεις του. 

  Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινάει σήμερα συζητήσεις για πέντε ημέρες αναφορικά με το Brexit, και θα ψηφίσει για την συμφωνία που έχει προτείνει η Theresa May και την οποία έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, στις 11 Δεκεμβρίου.

  Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα

  Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον European Union (Notification of Withdrawal) Act 2017 [Νόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (γνωστοποίηση της πρόθεσης αποχώρησης) του 2017] εξουσιοδοτήθηκε η Πρωθυπουργός να γνωστοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Στις 19 Δεκεμβρίου 2017, υποβλήθηκε στο Court of Session (Εδιμβούργο, Σκωτία) αίτηση με την οποία ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου της Σκωτίας, του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούν να διαπιστωθεί εάν, πότε και με ποιον τρόπο μπορεί η γνωστοποίηση της πρόθεσης αποχώρησης να ανακληθεί μονομερώς. Το νομικό ερώτημα επί του οποίου ζητούν απάντηση οι αιτούντες είναι εάν μπορεί η γνωστοποίηση να ανακληθεί μονομερώς έως τη λήξη της προβλεπόμενης στο άρθρο 50 διετούς προθεσμίας, ούτως ώστε, σε περίπτωση ανάκλησης της γνωστοποίησης, το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Με διάταξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, o Lord President of the Court οf Session έκανε δεκτό το αίτημα για υποβολή αίτησης προδικαστικής αποφάσεως βάσει του άρθρου 267 της ΣΛΕΕ και υπέβαλε στου Δικαστήριο το ακόλουθο ερώτημα:

  " Σε περίπτωση που, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα κράτος μέλος έχει γνωστοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπει το δίκαιο της Ένωσης τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης αυτής από το εν λόγω κράτος μέλος; Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιες οι συνέπειες όσον αφορά την παραμονή του κράτους μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση; "

  Με τις σημερινές του προτάσεις ο γενικός εισαγγελέας Campos Sánchez-Bordona προτείνει στο Δικαστήριο να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική.

  Η υπόθεση εκδικάζεται με ταχεία διαδικασία η οποία επιτρέπει στο Δικαστήριο να αποφαίνεται γρήγορα στις ιδιαιτέρως επείγουσες υποθέσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή σύντμηση των προθεσμιών και με την παροχή απόλυτης προτεραιότητας. Κατόπιν αιτήματος ενός από τους διαδίκους, στον πρόεδρο του Δικαστηρίου εναπόκειται να αποφασίσει, κατόπιν προτάσεως του εισηγητή δικαστή και αφού ακούσει τους λοιπούς διαδίκους, κατά πόσον υπάρχει επείγουσα ανάγκη που δικαιολογεί την προσφυγή στην ταχεία διαδικασία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων