Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 17:20

  Σε ευρώ θα πληρώσει τον "λογαριασμό" του Brexit η Βρετανία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε ευρώ θα πληρώσει τον "λογαριασμό" του Brexit η Βρετανία

  Σε ευρώ θα πληρώσει το τμήμα του "λογαριασμού" του Brexit  που θα απομένει μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που ολοκληρώνεται στις 31/12/2020, η Μεγάλη Βρετανία, όπως αναφέρεται στην σύνοψη του κειμένου νομικών συμβουλών του Γενικού Εισαγγελέα Αγγλίας και Ουαλίας προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Τα παραπάνω αφορούν την περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει την συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με την ΕΕ.

  Τη σύνοψη έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, μετά την ισχυρή πίεση που ασκήθηκε από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  Σύμφωνα με τον Τζέφρι Κοξ, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από τις 29 Μαρτίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, το Η.Β. θα συνεχίσει να συμβάλλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ σχεδόν σαν να αποτελούσε ακόμη μέλος της και οι εισφορές του θα καταβάλλονται σε στερλίνες.

  Μετά το τέλος της περιόδου, οι εισφορές θα γίνονται σε ευρώ. Η λίρα στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 14% σε σχέση με το ευρώ από την ημέρα που οι πολίτες του Η.Β. αποφάσισαν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, τον Ιούνιο του 2016.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο θα λαμβάνει μέρος των ποσών των ευρωπαϊκών προστίμων, ενώ θα λαμβάνει και ποσοστό από την εκποιούμενη περιουσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, που από το 2002 έχει διαλυθεί και ενσωματωθεί στην ΕΕ.

  Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο κείμενο του γενικού εισαγγελέα αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να εξέλθει από τη συμφωνία - δικλείδα ασφαλείας για τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς κοινή συναίνεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει τους οπαδούς ενός "σκληρού" Brexit.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων