Συνεχης ενημερωση

Παρά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες σε τοπικό επίπεδο το SPD παραμένει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού. Επίσπευση προγραμματικών αλλαγών και αιτήματα για νομοθετικά μέτρα και καλύτερη διακυβέρνηση.
Αν και η βασική ευθύνη για τις μεγάλες απώλειες ψήφων που σημείωσε το SPD στη Βαυαρία και στο κρατίδιο της Έσσης αποδίδεται στον τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, στα κομματικά όργανα των Σοσιαλδημοκρατών δεν τέθηκε ούτε θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση ούτε παραίτησης της προέδρου του κόμματος Αντρέα Νάλες ή και άλλων μελών της ηγεσίας. Όπως όμως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η βασική πρόκληση για τους Σοσιαλδημοκράτες παραμένει: Η ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να καθησυχάσει έναν αυξανόμενο αριθμό μελών που ζητά την έξοδο από την κυβέρνηση και παράλληλα να δώσει στο SPD μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα που θα το κάνει να διαφέρει αισθητά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Οι προβολείς στραμμένοι αλλού
H χθεσινή ανακοίνωση της Άγκελα Μέρκελ ότι δεν θα διεκδικήσει πλέον την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών δίνει μεν μια ανάσα στο SPD επειδή τα φώτα της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες θα είναι στραμμένα στην CDU. Όμως, τα χρονικά περιθώρια για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών είναι πολύ στενά. Προκειμένου να ανταποκριθεί στο πρόταγμα για καλή διακυβέρνηση και να πετύχει συγχρόνως την ανανέωση του κόμματος, το προεδρείο του SPD έθεσε τρεις στόχους: Πρώτον, ένα χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών εταίρων για την υλοποίηση νομοθετικών μέτρων που αφορούν την οικονομική στήριξη παιδικών σταθμών και οικογενειών, όπως και την καθιέρωση της βασικής σύνταξης. Δεύτερον, επίτευξη συμφωνίας με τα χριστιανικά κόμματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού και τρίτον, επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να διασαφηνιστούν οι πολιτικές αρχές του κόμματος.
Αρχική πρόθεση της προέδρου του SPD Αντρέα Νάλες ήταν η εσωκομματική συζήτηση για τις προγραμματικές αλλαγές να ολοκληρωθεί ως τα τέλη 2019. Δεδομένης όμως της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα, οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν στις αρχές Ιανουαρίου.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle
-
23:19 Κένυα: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από επίθεση φερόμενων ισλαμιστών μαχητών
-
23:16 Κοντά σε ιστορικά ρεκόρ έκλεισε η Wall Street
-
23:10 Νεαροί πέταξαν μολότοφ εναντίον αστυνομικών στο ημίχρονο του Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός
-
22:56 Επιβεβαιώνει τις συνομιλίες Ντόχας - Ριάντ ο ΥΠΕΞ του Κατάρ
-
22:53 Γεωργιάδης: Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή
-
22:48 Ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά θα δεχθεί η Γερμανία
-
22:37 "Άλμα" 7,3% για το αργό στην εβδομάδα
-
22:27 Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Είχα απέναντί μου κάποιον που είχε ήδη υποστεί σοβαρή διπλωματική ήττα
-
22:20 Έκρηξη σε πολυκατοικία στη Σλοβακία: Πέντε νεκροί και 40 τραυματίες
-
22:06 Σχοινάς-Ερντογάν επαναδιατύπωσαν την προσήλωσή τους στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
-
Η SKAG νίκησε τα Jumbo στα δικαστήρια
-
Γιατί είναι επικίνδυνος ο Τούρκος
-
Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος
-
Λιβύη: Η Βουλή απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία
-
Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία - και γιατί δεν θα το κάνει
-
Ανακοινώθηκαν οι πρώτες μειώσεις στις χρεώσεις για data!
-
Το βασικό μας σενάριο σε ισχύ για τον Γενικό Δείκτη
-
Sunlight: Τι σημαίνει η κίνηση ματ στις Ηνωμένες Πολιτείες
-
Βιοχάλκο: Το River West II και οι νέες επενδύσεις στα ακίνητα
-
Απελάθηκε και επισήμως ο πρέσβης της Λιβύης
-
Γιατί είναι επικίνδυνος ο Τούρκος (80)
-
Κ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα καταρρεύσει - Έχουμε δυνατούς συμμάχους (27)
-
Συνάντηση στο Μαξίμου για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και χρεώσεις στα data (26)
-
Οικονομία και αποτρεπτική ισχύς (13)
-
Το κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας επί τάπητος στο Μαξίμου (12)
-
Η Αθήνα διαμηνύει ότι ο Ερντογάν "κινείται στο δρόμο της διεθνούς απομόνωσης" (11)
-
Ανακοινώθηκαν οι πρώτες μειώσεις στις χρεώσεις για data! (10)
-
Ενοχλημένος ο Τσαβούσογλου από την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα (9)
-
Τουρκικά ΜΜΕ: Η "Τουρκία παίζει στο γήπεδο ενώ οι άλλοι στην εξέδρα" (9)
-
Η SKAG νίκησε τα Jumbo στα δικαστήρια (9)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
