Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 13:48

  ΕΚΤ: Brexit και NPLs μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για τις τράπεζες της ευρωζώνης

  ΕΚΤ: Brexit και NPLs μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για τις τράπεζες της ευρωζώνης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα επισφαλή δάνεια, έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το Brexit είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της ευρωζώνης το 2019, αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς καθορίζει τις εποπτικές της προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

  Η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει μειώσει την οικονομική αβεβαιότητα, αλλά ορισμένοι κίνδυνοι παγκοσμίως, από τον προστατευτισμό και ένα άτακτο Brexit μέχρι και την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, αυξάνονται και θέλουν στενή εποπτεία, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

  Συνεχίζει να εποπτεύει 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.

  "Σε σχέση με πέρυσι, υπήρξε μια ουσιαστική μείωση των κινδύνων που προκύπτουν από οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω της ευνοϊκής κυκλικής δυναμικής", τονίζει η ΕΚΤ στην έκθεση αξιολόγησης κινδύνου.

  "Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και ο κίνδυνος ανατίμησης στις αγορές, έχουν αυξηθεί. Η πρόοδος που σημειώνεται στην ψηφιοποίηση, επιδεινώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα παλαιά συστήματα ΙΤ των τραπεζών και τις κυβερνοεπιθέσεις", αναφέρεται.

  Άλλοι αξιοσημείωτοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την επίδραση των χαμηλών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, προσθέτει η ΕΚΤ.

  Αναφορικά με το Brexit, η ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για οποιαδήποτε έκβαση, καθώς λίγους μήνες πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν υπάρχει συμφωνία.

  Η ετοιμότητα των τραπεζών για το Brexit παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ", ανέφερε η κεντρική τράπεζα. 

  Προσθέτει ακόμη ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ θα προετοιμαστούν περαιτέρω να αναλάβουν την άμεση εποπτεία ορισμένων τραπεζών που έχουν προσφάτως αναγνωριστεί ως σημαντικές, λόγω της μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων που προκαλεί το Brexit.

  Στην έκθεση της ΕΚΤ αναφέρεται ακόμη ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να πιέσει τις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα των NPLs μετά και από τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε φέτος και επίσης θα θέσει υπό αυστηρό έλεγχο τις πρακτικές δανεισμού για να μετριαστούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

  Θα διεξάγει επίσης μια στοχευμένη αναθεώρηση των εσωτερικών μοντέλων των τραπεζών για τον υπολογισμό του ρίσκου  απόκλισης από τις δικές της προσδοκίες.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων