Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Οκτ-2018 19:01

  Γερμανία - Έσση: Δεύτερο εκλογικό χαστούκι για τον "Μεγάλο Συνασπισμό"

  Γερμανία - Έσση: Δεύτερο εκλογικό χαστούκι για τον "Μεγάλο Συνασπισμό"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:54

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τη δεύτερη μέσα σε δεκαπέντε μέρες εκλογική ήττα υπέστησαν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

  CDU και SPD καταποντίστηκαν στις σημερινές τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, όπως καταποντίστηκε πάλι το SPD και το αδελφό κόμμα του CDU, το CSU, στη Βαυαρία στις 14/10.

  Σύμφωνα με τα exit polls στην Έσση, το CDU, δηλαδή το κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, χάνει 11 μονάδες (σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2013), αλλά διατηρεί την πρώτη θέση με 27%.  Το SPD λαμβάνει 20%, χάνοντας 10 μονάδες.

  Σημειώνεται πως η συμμετοχή μειώθηκε στο 68% έναντι 73% που ήταν το 2013.

   

   

  Ποσοστό 20% κερδίζουν οι Πράσινοι, αυξάνοντας κατά 9 μονάδες τις δυνάμεις τους.

  Το ακροδεξιό AfD κερδίζει 13%, αυξάνοντας κατά 9 μονάδες την επιρροή του. 

  Αυξημένα είναι και τα ποσοστά της Αριστεράς (Linke) αλλά και των Φιλελευθέρων (FDP). Η Αριστερά κερδίζει 6,5% (έναντι 5%) και το FDP κερδίζει 7% (έναντι 5%). 

  Tα σενάρια σχηματισμού τοπικής κυβέρνησης

   

  Έσση έδρες

   

  Όσον αφορά τα μετεκλογικά σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης στην Έσση, βάσει των ποσοστών και των αντίστοιχων εδρών που αναμένεται να καταλάβουν τα κόμματα τα οποία συμμετείχαν στις εν λόγω εκλογές, έχουν ως εξής:

  *CDU – Πράσινοι –Φιλελεύθεροι (FDP)

  *CDU-SPD-Πράσινοι

  *SPD-Πράσινοι-Φιλελεύθεροι

  *CDU-Πράσινοι

  *CDU-SPD

  Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα στην Έσση

  Τα αποτελέσματα των exit polls λίγο-πολύ δικαιώνουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Συνεπώς, δεν προκύπτει για την ώρα, τουλάχιστον, κάποια μεγάλη έκπληξη.  

  Δεδομένης της επιβεβαιωμένης, πλέον, γιγάντιας πτώσης του κόμματος της Μέρκελ (CDU), το πιο σημαντικό που μένει να δει κανείς είναι ποιο κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση - το SPD ή οι Πράσινοι. Ωστόσο, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μάλλον θα έλθει με την καταμέτρηση και των τελευταίων ψήφων.

  Από εκεί και πέρα, τα συμπεράσματα τα οποία μπορούν να εξαχθούν είναι τα ακόλουθα:

  1. Το CDU  απέτυχε να πιάσει το "ταβάνι" του 30%, σύμφωνα με τον στόχο που είχε τεθεί παραμονές της κάλπης, καθώς λαμβάνει 27%. Και αυτό παρά την πανστρατιά των στελεχών του, μαζί και της Μέρκελ.

  2. Η δεύτερη αποτυχία του CDU, αλλά και του SPD, αφορά την προσπάθειά τους, ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, να "αποκεντρώσουν" τη σημασία  των εκλογών στην Έσση, δηλαδή να επιμείνουν στον  τοπικό χαρακτήρα τους, αποσυνδέοντάς τες από την κρίση της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού. Όπως φαίνεται από τα exit polls ουδείς πρώην ψηφοφόρος τους μεταπείστηκε.

  3. Ανεξάρτητα από το αν οι Πράσινοι θα τερματίσουν δεύτεροι (πριν το SPD)  ή τρίτοι (μετά το SPD), επιβεβαιώνουν στις κάλπες -και όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις-  για δεύτερη φορά τις τελευταίες 15 μέρες πως αποτελούν σταθερό, εκλογικά, ισότιμο  συγκάτοικό τους όχι μόνο στη δεύτερη θέση, αλλά και στον πολιτικό χώρο του ευρύτερου προοδευτικού κέντρου. Μάλιστα δεν εκφράζουν τα ίδια στρώματα με το SPD (συνδικαλισμένη εργατική τάξη), αλλά νεότερα στρώματα εργαζομένων και αυταπασχολουμένων, τα οποία αντιπροσωπεύουν  τη νέα "αστικότητα", όπως αναλύεται από τον γερμανικό Τύπο.

  4. Το ακροδεξιό AfD καταφέρνει να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο της Έσσης  και, έτσι, να έχει παρουσία και στα 16 τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας. Ωστόσο, έχει φτάσει σε ένα "ταβάνι" η απήχησή του, μετά από μια συνεχή άνοδο.  Έτσι δεν του επιτρέπεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τοπική και εθνική κλίμακα  το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Το κλείσιμο της κάλπης στην Έσση κλείνει τον εκλογικό κύκλο των δύο κρίσιμων αναμετρήσεων του Οκτωβρίου. Οι αναμετρήσεις αυτές πλήγωσαν τον Μεγάλο Συνασπισμό όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό γιατί τα μειωμένα  τοπικά ποσοστά των CDU-CSU και SPD, αλλά και τα αυξημένα ποσοστά των αντιπολιτευομένων κόμματων σε Βαυαρία και Έσση, συμβαδίζουν με τις τάσεις που φαίνονται στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις.  

  Ωστόσο, ενώ  πέφτει το CDU, διατηρεί ακόμα την πρωτιά του έναντι των εκ δεξιών αντιπάλων του (AfD, FDP). Αυτό, σε συνδυασμό, με το γεγονός ότι δεν υπάρχει "έτοιμη" διάδοχη λύση στη Μέρκελ, τόσο στο CDU όσο και στην Καγκελαρία, φαίνεται πως θα παίξει βασικό ρόλο στο να τη διατηρήσει στη θέση της την εν λόγω πολιτικό.

  Την ίδια στιγμή, ενώ πέφτει το SPD, δεν έχει λόγο να βιάζεται να φύγει από την κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές (υπό την πίεση των αποτελεσμάτων στη Βαυαρία και την Έσση) καθώς θα λάβει ποσοστά πολύ χαμηλότερα από εκείνα που έλαβε το 2017.

  Ωστόσο,  αυτό μάλλον δεν αρκεί για να κρατήσει στη θέση της την πρόεδρο του SPD, Αντρέα Νάλες…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων